View Single Post
Eski 03-11-2006, 23:18   #551
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakız Hanım
1-leylak:edindiğim bilgiye göre sonbaharda yaprak döküyormuş ve bazik toprak seviyormuş.toprağını kum ile karıştırdım ve biraz sarı toprak ekledim,ancak bu yaprak dökümü olayı sonucu şu anda üzerinde tek bir yaprak bile yok ağacımınbirde korktuğum yapraklar sararıp dökülmedi önce uçları karardı sonra döküldü,ağaçta bir iki tomurcuk dursada onlarında ucu kararık.

2-açelya,pamuk prensesiminde tüm yapraklarının uçları siyahlaştı,onunda toprağının dibine çam iğneleri karıştırmıştım birazda çürümüş bitki asitli toprak seviyor diye,birde evde değil dışarda bakılır diye okudum internette 5-6 aydır bu neenle balkonda duruyor.o da aynı leylak gibi yaprak dökmeye başladı.

3-karanfil;işte tek yaşatmayı beceremediğim çiçek.yaptığım toprak hatasını anladım ama genede fayda etmedi.ben karanfili alınca direk evde yeni saksıya geçirip humuslu kara toprağa dikiyordum.büyük hataymış,sarı ve adi toprak istiyormuş öğrendiğim kadarıyla ama genede yaşatamadım ve 4-5 aydır zar zor ayakta tutabildiğim kendi ektiğim fideyi bile kuruttum..

bu arada bitki sararmasına karşı bitki besini almıştım(yapraklar için)bunu kullanmalımıyım(soruma ortanca ve gardenyada dahil tabi)
Sorununuz sadece kireçli sudan mı kaynaklanıyor bilemiyorum.
Ancak leylak bazik değil, nötre yakın hafif asidik toprakları sever. Kireci tolore edebilir.Uzun süre gölgede de kalırsa bozulur. Tuzluluğa toleransı yoktur. Kışın üzerinde yaprak olmaması normal.Ancak dökülürken başka bir sorunu var mıydı şu anada fikir yürütmek imkansız.

Çam iğnelerini ve bitki çürüntülerini tam ayrışıp olgunlaşmadan, kompostlanmadan toprağa karıştırmamalısınız. Bitkiniz zarar görür. Ayrıca açelyalar sulanırken yapraklarını mümkün olduğunca ıslatmamanızı öneririm. Tabakta uzun süre su kalırsa kök hastalıklarına sebep olur. İçeride bakılan açelyalar sıcaktan ve kuru havadan bozuluyorlar. Dışarıda soğuk ve nemle keyifleri yerinde oluyor. Saksı açelyaları genelde yaprak dökmez yeni herdem yeşildir. Ancak yaprak döken türleri de var. Herdem yeşil bir açelyanın eğer yaprakları kararıp dökülüyorsa suyla ilgili sorununuz var demektir. Ya çok verdiniz ya az, ya da hava kuru. Şartları iyileştirin.

Karanfil çok kolay yetişen bir bitki,sitede bu konu ile ilgiler var bir göz atın. Nötr veya hafif alkali toprakları sever. Zannınızın aksine humuslu topraklara bayılır.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön