View Single Post
Eski 25-08-2009, 18:00   #14
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Saksı bitkilerime Limon tuzu uygulamasını yeni yeni deniyorum ama pek çok bitkimi bu uygulama yüzünden kaybetmek üzereyim. Sanırım Limon tuzu uygulaması Ph seviyesini düzeltmede pek sağlıklı değil gibi.

Ayrıca Saçı Kıbrıs ( demir sülfat) uygulamaları da ne derece güvenilir bilmiyorum. Hadi bir şekilde toprak Ph seviyesini düşürdük ve bunu da Ph metre sayesinde ölçüp tescilledik. Peki bahçemiz veya saksı harçlarımız bu Ph seviyesini ne süre koruyabilecek? Yeniden yükselmesini engellemek için neler yapmamız gerekiyor? Bir sürü yanıt bekleyen soru.

Aşağıdaki linkte toprak Ph düzenlemesi için bazı bilgiler mevcut. Örneğin kuru samanın toprağa karıştırılması, yağmur suyu ile sulama, kar suyunun kullanılması, toprağa çam ibrelerinin konulması, malçlama vb. işlemlerin toprak Ph seviyesini düşürdüğünden bahsediliyor.

Kaynak: http://www.soil-ph.com/
Toprağın pH seviyesini stabil tutamazsınız. Bunun için suyunuzun da pH sının stabil olması gerek.

Limon tuzu uygulamalarına gelince teknik bir hata yapıyorsunuz ve doz ayarlayamıyorsunuz diye düşünüyorum. Çünkü bu bilimseldir ve güvenilirliği de saptanmış durumda üstelik çok yoğun olarak da kullanılmakta. Benim de sık sık kullandığım ve bütün müşterilerime de ihtiyaç halinde kullandırdığım bir yöntemdir.

Saksı bitkilerinizin pH ihtiyaçlarını saptayıp buna göre kulanınız. pH metre ile ölçüm yapmanız da yararınıza. Limon tuzunu sulama suyuna katacaksınız. Suyun pH sını bu şekilde ayarlarsınız. Toprak pH sını limontuzu ile stabil tutamazsınız.

1 m2 kumlu toprağa 35 gr kükürt ekleyerek asitliği 1 derece düşürürsünüz. Toprak yapınıza göre bu 100 gr a kadar çıkar. Yine pH metreye iş düşüyor.

Organik madde karıştırarak elbette pH yı kısmen düşürmek mümkün, ama stabilize etmek hayır.

Elbette ki asit yapılı bir toprağı bile kireçli suyla sulaya sulaya bazik hale getirceğinizi de unutmayın.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön