Tokat, Turhal Bez Sucuk
(EIbiseli Sucuk)
Kullanılacak Malzemeler
800 gr dana eti
200 gr koyun eti
130 gr kuyruk yağı 1/4 gr kırmızı biber
O /5 gr karabiber
4/5 gr tuz
1 gr kimyon
1 gr yenibahar
1 gr tarçın
1 gr karanfil
3 diş sarımsak
Bez torba (25 cm-8 cm 5 adet)
boyasız beyaz bez
Yapılışı
Et kuşbaşı doğranarak baharatın içerisinde
bir gün süreyle buz dolabında bekletilir. Daha sonra çekilerek kıyma haline getirilir. Kıyma haline getirilmiş iç hazırlanan bez torbalara bir huni yardımıyla doldurulur. Daha sonra bir merdane yardımıyla içinde hava kalmayacak şekilde üzeri düzeltilir.
Ağzı sıkıca bağlanan torbalar rüzgar alabilecek bir yere asılarak
beş gün kurumaya bırakılır. Beşinci günün sonunda tekrar merdanelenip iki gün daha asılır.
Bu
yedi günlük süre içerisinde baharatını alan etin rüzgarında yardımı ile içerisindeki suyu çekilmiş olur. Sucuk kendine has lezzeti ile yemeğe hazır olur.
Kaynak: Turhal yemekleri.
Not: Halen Tokat'ta bu sucuk satılmaktadır, giden gelenlerden israrla isteyiniz
Bir zamanlar çoban sucuklarının reklamı;
ev sucuğunu aratmıyormuş