View Single Post
Eski 14-08-2009, 10:31   #471
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Konu biraz pembe domates dışına çıkıyor ama yeri geldiği için affınıza sığınarak pembe domatesi de fazlasıyla ilgilendiren bu duruma biraz açıklık getirmek istiyorum.

Kadife çiçeklerinin etkileriyle ilgili internet kaynaklarında çok fazla bilgi var. Bunlardan sadece birinin, küçük bir bölümünden alıntı yapacağım.

"...
Marigold (Tagetes species) is one of the most highly studied crops for its ability to suppress nematodes with antagonistic phytochemical exudates, namely the polythienyls. Research also demonstrates that rhizobacteria living in association with marigold roots are suppressive to root lesion and other nematodes. These multiple effect nematode-control properties can benefit other crops when marigolds are grown in rotation.
...
Kaynak"

"...
Kadife çiçekleri
polythienyl denilen foto-kimyasal salgılarıyla nematodları baskılama kaabiliyetleri için üzerlerinde en çok araştırma yapılmış bitkilerdendir. Araştırmalar aynı zamanda, kadife çiçeği köklerinin topraktaki kök bölgesi mikro organizmalarıyla iş birliği yaparak kök lezyonları ve diğer nematodları baskıladığını da göstermektedir. Nematodları kontrol etmedeki bu çoklu etki özelliği ile rotasyonla büyütülen kadife çiçekleri diğer bitkilere de yardımcı olabilir.
... "


Kök ur nematodu kök kanserine yol açmaktadır. Bu anlamda önleyici olması bakımından kadife çiçeklerinin kök kanserlerini önleyici özelliği vardır.

Kadı lokmaları nematodlara göre biraz iri kalacağı için bir etkisi olup olmadığını söylemek kolay değil. Ancak etkisi olmadığı da söylenemez.

Böyle bir araştırmaya rastlamamış olmakla birlikte bu sonbahar sebze adalarındaki bitkileri söktüğümde toprakta kadı lokması bulup bulamama durumu, kadife çiçeğinin kadı lokmalarına karşı uzaklaştırıcı olma olasılığı konusunda bize bir şeyler anlatabilir. Bahçede, özellikle gübreli karışımlarda kadı lokmasına rastlıyorum. Hatta, çuvaldaki patates rüyamı da mahvettiler. Fakat bu güne kadar kadife çiçeklerinin yoğun olduğu sebze adalarında kadı lokmasına rastlamadım.


Düzenleyen MeyveliTepe : 14-08-2009 saat 12:57
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön