View Single Post
Eski 31-10-2006, 21:22   #168
musubeyd
Ağaçsever
 
musubeyd's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2005
Mesajlar: 55
güzel bir konu..
bonsai sanatında 'türler', stillerden sonra, ikinci derecede üzerinde uzunca bahsedilmeğe değer bir konu bence.şekil ve muhteva, suret ve mana..

çeşitli ağaçlar üzerinde tecrübeler yapmış olanlar tür tercihinde bulunmada daha avantajlı olmakla birlikte sadece bonsai resimleriyle epey aşina olanlar bile azbuçuk bir tercih yapma durumuna gelebilir.ama dediğim gibi, stilden sonra gelen bir konu.asıl yine şekil! güzel olsun hoşuma gitsin de isterse karaçalı'dan olsun hiç farketmez.şekli güzel herhangi bir ağacı,favori türümden şekilsiz bir ağaca tercih ederim.

oktar gibi hakkında şiir yazamasam da ahlat favori türlerimden..tam bir bozkır ağacı, alıç ve ardıç gibi.(bozkırın yalnız ağacı deniliyor,oktar'ı hayran bırakan bir yönü de bu olmalı.) kurak,sert iklimlerde kolayca ayakta kalabilen dayanıklı bir tür.doğada bodur halde değişik şekiller alabiliyor.bu yüzden her stili denemek için uygun.onu tutmamın asıl sebebi de bu özelliği. derine inen kazık köklere sahip.tabi dezavantaj bu,fakat ağaç sökülürken kazık kökler uzun alınırsa tutma şansı çok yüksek.en iyisi etrafında çember açılıp, 1-2 sene sonra kaldırmak.yaprakları küçük.doğada, çok bodurlarda pek rastlamadım ama çalı halinde olanlarda çiçek ve meyve(ahlat) görülüyor.

musubeyd Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön