View Single Post
Eski 31-10-2006, 12:02   #7
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olmez

Ancak ülkemizde satış için üretilen ürünlerde kullanılan maddeler ve kullanım şekilleri yukarıda da belirtildiği gibi bazen insanı acı içinde bırakıyor. Hatırlayınız 2-3 yıl önce Almanya Türk biberine yasak koymuştu ve Türk biberi Almanya'ya giremiyordu. Sebep ise sadece tütün ve pamukta kullanılması gereken bir madde olan Methamidophos etken maddesinin biberlerimizde çıkması idi. Pamuğa iyi geldi biberde de işe yarar şeklindeki tamamen bilinçsiz bir varsayımdan kaynaklanan bir sorun (En azından ben öyle olmasını umut ediyorum.) Bu biberler ihraç edilemeyince tabi ki yurt içinde tüketildi, bize tükettirildi. İsterseniz yurt içi denetimlerin de arttırılabilmesi için neler yapabilirizi ayrı bir başlık altında açıp tartışalım.
Saygılarımla
Yazmak istediklerimi özetlemişsiniz, teşekkürler. Burada Tamaron ticari ismi ile bilinen Methamidophos'un hiçbir suçu yok. Ehil kişilerce önerilip kullandırılmış olsaydı hiçbir sorun çıkmayacaktı.

Yine pamukta eskiden kullanılan Aldicarp'ın da hiçbir suçu yoktu bence. Ne zaman ki sebze ve turunçgil üreticilerinin yanlışlıkla (!) (gözünü para hırsı bürümüş caniler tarafından önerilip satıldığına eminim) eline geçti o zaman kimyasal silaha dönüştü.

Son zamanlar öyle dehşet şeyler duyuyorum ki, kanıksadım artık. Turunçgilde Acetamiprid kullanan mı dersiniz, maydanozda parathion methyl mi kullanan dersiniz (dehşet birşey, sanki kimyasal silah), biberde chlorpyrifos ethyl kullanan mı. Siz bu konuda çalıştığınız için ayrıntı yazmamda bir sakınca yok diye düşündüm. Bu pestisiti öneren Ziraat Mühendisi meslektaşımın eğitiminden, meslek ahlakından, dürüstlüğünden ve hatta insani duygularından şüphe ediyorum.

Sizden bir ricam var. Anladığım kadarıyla KKGM'ye bağlı bir kalıntı analiz laboratuarında çalışıyorsunuz. Analizi yapılan ürünlerde en çok hangi pestisit kalıntılarına rastlanıyor? Bu önemli bir konu. Ben de ihracatı yüksek olan bir ilde çalışıyorum. Özellikle turunçgil ve sebze üreticileri hangi kimyasal silahları (!) kullanmışlar merak ediyorum doğrusu. Özellikle hangi insektisit kalıntılarına rastlanıyor? (Gerçi duyumlarım var, ama emin olmak istiyorum) yazabilirseniz sevinirim.

Bu konuyu bildiğim için gönül rahatlığıyla ne portakal yiyebiliyorum, ne biber nede hıyar.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön