View Single Post
Eski 07-08-2009, 13:59   #1
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Hoya champhorifolia

MyHoyas.com sitesindeki Bayan Christina'dan bu türe ait bilgiler:

Bu hoya Filipinler’den gelmiştir ve 1904 yılında tanımlanmıştır. Tırmanıcı bir hoyadır ancak sarkıcı olarak da büyümeye uygundur. Yaprakları ovaldir, oldukça beneklidir, 7-10cm uzunluğunda ve 3-4cm genişliğinde, belirgin açık renkli damarları olan yapraklara sahiptir. Tam güneşte büyüdüklerinde kimi zaman yapraklarında kırmızı benekler olur. Küçük bir destek ile kolaylıkla kontrol edilebilen küçük bir hoyadır ve yaprakları oldukça hızlı yoğun hale gelir.

Çiçekleri çok küçüktür ancak bunu “telafi edercesine” sık çiçeklenir. Her çiçek 7mm civarındadır ve her bir şemsiyede yaklaşık 20-25 çiçek bulunur. Taç yapraklar pembedir, korona (merkez taç) beyaz bir merkez ile daha koyu renklidir. Çiçekleri sadece 1-2 gün dayanır nektar yoktur ve çiçekleri neredeyse hiçbir zaman tamamen açılmaz. Kokusu bana göre pek hoş değil, terli eski bir çorabı andırıyor! Çok şükür ki kokusu pek kuvvetli değil…

Hoya camphorofolia:
Bu küçük hoyayı Kuzey İsveç’teki Botonova’dan Mayıs 2002’de aldım. Bulabileceğiniz en itaatkar küçük hoyalardandı – başlangıçta! Temmuz 2002’de çoktan çiçeklenmişti daha sonra her şey tepetaklak oldu. Yapraklar düştü, çiçek sapları düştü ancak az da olsa büyümeye devam etti. 2003 yazında bu hoyayı parçalara bölmeye ve büyük bazı çelikleri köklendirmeye karar verdim. İşe yaradı gibi göründü. Bugün yoğun yapraklı, pek çok yeni çiçek sapı (ve eski çiçek sapları da) olan hoş bir bitki halini aldı. Geçen yaz birkaç defa, aynı anda “PEK ÇOK” çiçekli şekilde çiçeklendi! Aynı şey bu yaz da gerçekleşti ve açılmış pek çok çiçeğin ardından bu hoya ölüyor gibi görünmeye başladı. En azından bana öyle gibi geliyor ve yeni çelikler alarak yeniden denemeye istekli olduğumdan emin değilim. Bu hoyaya yeterince sahip olduğum hissine sahibim.

Hoya Camphorofolia GPS 8845:
Bu hoyayı Mayıs 2007‘de Hollanda’dan köksüz çelik olarak satın aldım. Hoş boyutta bir çelikti ve çok hızlı köklendi, şimdi de gayet hızlı büyüyor. Çiçeklerinin fotoğraflarını gördüm, benim “eski” camphorofoliama benziyor ancak daha pembe ve daha geriye çekilmiş gibi duruyor.



Düzenleyen kaktüs : 07-08-2009 saat 16:28
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön