View Single Post
Eski 28-10-2006, 08:49   #1
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Papağan gagası (Impatiens niamniamensis)

Herkese iyi gunler, 10 yildir bahcemde yetistirdigim, guzel bir cicegin resimlerini cekip, deneyim ve bildiklerimi de ekleyip sizlerle paylasmak istedim.

Cicegin ismi,

Impatiens niamniamensis [veya, Impatiens concolensis]
Bircok mahalli isimleri var bunardan bazilari sunlardir: Congo cockatoo, Impatiens of zenzibar, Impatiens of zaire, Two tone impatience, Afrikan queen,
Parrot beak ve Parrot plant.

Dogu Afrika tropikal yerli bitkisidir, sukuletler gibi govdesinde su toplama ozelligi var, yapraklarinda su toplamiyor, Yilin her mevsimi tek, tuk de olsa uzerinde cicekler gorulur, en cok ciceklendigi mevsimler bahar ve yaz aylaridir.Govdesinde bile cicek acama yetenegi olan bir bitki.Ciceklerinin sekli papagan gagalarina benziyor. Golge ve yari golge yerleri sever, Topraginin surekli nemli olamsini seven bir bitki. topragi kurursa hemen boynunu bukup sikayet ediyor. Kaynaklarda 1- 1.5 metre yukselebildigini yaziyor. bendekiler destekli olarak[ cok cabuk kirilan bir cicek] 2 metreyi gectiler. topraga yakin surekli yanlardan attigi surgunler ile kume halinde buyumesi onu daha bir gosterisli yapiyor. Cicegine kuslar ve arilar geliyor.
Cogalmasi celik ve tohumla oluyor. Tohumlar cimlendigi zaman govdenin ici su ile dolup sisiyor,ornegin 3 cm bir fidancigin 1cm capinda govdesi oluyor.Bu kalin govde gorunumu beni bu cicekten bonsai yapmiya yonlendirdi ve elimde bu cicekten bonsailerim var cicek acmalarini bekliyorum, sonra resimlerini , 'Agaclarimdan ornekler" bonsai formunda paylasacagim.
Bu cicek Avrupanin bircok ulkesinde yetisiyor umarim Turkiyede de vardir.
Hepinize iyi bir hafta sonu tatili diliyorum.

Name:  Impatiens niamniamensis[Papagan gagasi] 008.jpg
Views: 3300
Size:  66.8 KB
Papagan gagalari

Name:  Impatiens niamniamensis[Papagan gagasi] 004.jpg
Views: 5416
Size:  44.1 KB
Name:  Impatiens niamniamensis[Papagan gagasi] 005.jpg
Views: 4170
Size:  47.6 KB
Papagan gagalarnin yakindan gorunusu

Name:  Impatiens niamniamensis[Papagan gagasi] 007.jpg
Views: 2900
Size:  39.3 KB
Papagan gagalarinin govdeleri ve govde uzerinde acan cicekler.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön