View Single Post
Eski 27-10-2006, 13:48   #128
aybala
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Alıntı:
Uzun vadeli düşünebilmek ve görselliği de temin etmek adına peyzaj mimarlarımızdan veya bu konuda tecrübeli üyelerimizden fikir alıp üzerinde konuşsak?
Çok haklısınız, peyzaj mimarlarımızın bu konudaki önerileri çok önemli.
Buraya, değişik uygulama mı önerirler yoksa daha önce çizdiğimiz gibi, köşeye bir oturma alanı ayırıp, kalan kısımda bitki yetiştirme denemeleri yapmak mı uygun olur.

bahce.biz sitesinde kendi bahçemizi düzenleme konusu işlenmiş.

Bahçemizi Kendimiz Düzenleyeceksek Nelere Dikkat Etmeliyiz.

- Önce bahçemizin bir krokisini çıkarmalıyız. Bu kroki üzerine aldığımız ölçümleri yazmalıyız.( bahçenin eni,boyu, sınrıların binaya olan mesafesi varsa diğer yapı ve ağaçlar krokide belirtilmelidir.) (Bunu yaptık sayılır)

- Kroki üzerinde ruzgar koridorları, güneşlik ve gölgelik alanlar, bina girişi, varsa yol , gizlenmesini istediğimiz kötü görüntüler , gürültü merkezleri ,görmek istediğimiz manzaralı yön vs. belirtilemelidir. (Böyle bir durum olmadığından pas geçiyoruz.)

- Sonra kroki üzerinde karalamalar yaparak kafamızdaki düzenlemeyi önce kağıt üzerinde gerçekleştirebiliriz. ( Bunun yapılması gerekiyor)

- İlk yapılması gereken İstenmeyen görüntü ya da gürültü gelen bölümlerin perdelenmesidir.(Örneğin karşınızda mezarlık var görmek istemiyorsunuz **** gürültülü bir cadde geçiyor gürültüyü kesmek istiyorsunuz bahçenin o yöndeki sınırına bitki perdesi oluşturabilirsiniz. bunun için yüksek ve yoğun tekstürlü , herdemyeşil bitkiler seçmelisiniz. ) (Pas)

- Bitki seçerken ana prensip bahçe sınırına doğru büyük bitkiler eve yaklaştıkçada daha alçak bitkilerin seçilmesidir. Uzaktaki bitkiler yakındaki süs bitkileri için aynı zamanda fon oluşturacaktır.

-Bahçenizin en uygun yerine gölge elemanları düşünebilir, yürüme yolları ya da süs havuzu ve varsa çocuklara bir oyun alanı için yer belirleyebilirsiniz.

-Bahçenizde sebze yetiştirmek için bir köşe ayırabilirsiniz, bu eve uzak ve çalılar ya da ağaçlarla perdeleyeceğiniz bir yerde olmalıdır.

- Bahçenizin ana çerçevesini çizdikten sonra bitki seçimine başlayabilirsiniz.

-Bahçenizi düzenlerken estetiğin kuralları geçerli olacaktır.

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön