View Single Post
Eski 28-07-2009, 10:18   #99
merakli
Ağaç Dostu
 
merakli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 212
domates konservesi

Size her yıl yaptığım nisbeten kolay olduğunu düşündüğüm domates konservesi tarifimi vermek istiyorum.

Yukarıdaki mesajlarda şişede domates tarifine benzemekle beraber uygulaması daha basitçe.

Soyup iri iri doğradığımız domatesleri büyükçe bir tencereye koyuyoruz, üzerine bir tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Domatesler bir taşım kaynadıktan sonra (çok fazla kaynarsa domates eriyebiliyor) kepçe yardımıyla kavanoza dolduruyoruz. Tenceredeki domates eksildikçe yenisini koymuyoruz her seferinde bir tencereyi bitirip yeniden kaynamaya koyuyoruz. Bu arada ben daha çok domatesin tanelerini kavanoza doldurduğumdan suyu tencerede kalıyor ve o da kaynamakta olduğundan tencereye yeni konulan domatesler daha çabuk kaynıyor. Her seferinde de tuz eklemeyi unutmayalım lütfen.

Ancak burada önemli olan her seferinde bir kavanozu ağzına kadar doldurup, (hatta biraz da taşırarak doldurmalıyız ki hava almasını engelleyelim) hiç kullanılmamış kavanoz kapağı ile sıkıca kapatmak. Her seferinde bir kavanoz doldurmamızın sebebi kavanozun sıcaklığını kaybetmemesi gerektiğindendir. Hepsini bir arada doldurup sonra kapatırım demeyin sakın!


Hazırladığımız kavanozları koyacağımız yere bir örtü ya da gazete seriyoruz. Çünkü doldururken taşan sular birazdan oraya akacak. Ağzına kadar taşarcasına doldurduğumuz kavanozumuzu sıkıca yeni alınmış kapakla kapattıktan sonra ters çevirerek (başaşağı şekilde, kapaklarının üzerine)hazırladığımız yere koyuyoruz. Bütün kavanozları doldurup yerleştirdikten sonra üzerine bir örtü serip kendi halinde soğumaya bırakıyoruz. Bu da yaklaşık olarak bir,iki gün daha demek. O nedenle kavanozları mutfağın sakin bir köeşesinde dinlenmeye bırakmakta fayda var.

Daha sonra soğuyan kavanozları iyice silip temizleyerek, bütün kış boyunca saklayacağımız yere kaldırıyoruz. Bundan sonra başaşağı durmalarına gerek yok düzgünce koyabiliriz. Soğuyan kavanozların kapakları hafifçe içe doğru çökmüş oluyor. Bu da konserve işleminin tamamlandığını gösteriyor.

Kullanırken ben gıda zehirlenmesinden çok korkan biri olarak mutlaka kavanozları açarken fıısssss sesini duymaya ve açılırken hava kabarcıklarının kavanoza dolduğunu görmeye çalışırım. Bunun için de önce bir bıçak yardımıyla kapağı hafiçe kenarından kaldırırım. Böylece kavanozun hiç hava almadığından emin olurum. Zaten hava alan kavanozun kapağı bir süre sonra şişmeye ve sızdırmaya başlar. Bir de ilk açtığınızda kapağın kenarında domatesin birikmesinden dolayı parçalar ve kapağın içinde siyah noktacıklar görebilirsiniz. Kullandığınız kapak ne kadar kaliteli ise kapağın içi o kadar temiz çıkıyor. Merak etmeyin.

Son bir öneri daha:
domatesin tanelerini aldığımız için tencerede epeyce bir suyu kalıyor. Tencerede kalan ve kaynamakta olan suya fasulye ya da kabak koyup çok hafif bir kaynatıp aynı şekilde kavanozlayarak da saklama işlemi yapılabilir.


Afiyetler olsun.


***Mutfakta güvenliği elden bırakmayalım. Kaynar haldeki domatesi kavanoza doldururken kavanoz çok ısınabiliyor ya da sıcak malzeme elimize dökülebiliyor. Ben kavanozu bir tabağa koyup elime alıyorum böylece dökülen malzeme de tabağa dolmuş oluyor. İlk başlarda mutfak beziyle tutuyordum ama iş bittiğinde temiz bez kalmıyordu nerdeyse.


Bir de yukarda kavanozların kapakların kaynatıldığını okudum. Ben bu işlemi hiç yapmıyorum. Sadece iyice yıkayıp kuruluyorum bir sorun çıkmadı şimdilik.

merakli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön