View Single Post
Eski 21-10-2006, 01:35   #4
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Toprak, Saksı Harçları ve İnorganik Malzemeler

İnorganik maddeler şunlar;
1. Perlit,
2. Vermikülit,
3. Kum,
4. Kömür ve maden cürufları (Volkanik tüfler, sünger taşları),
5. Yanmış killer,
6. Cam yünü, kaya yünü,
7. Sentetik maddeler (polystyrene parçalar, üre- formaldehit köpükler.)

Bunlardan en kolay ulaşacağınız kum gibi gözükse de saksı harçlarında su ve besin tutma kapasitesi üzerinde etkisi olmadığı için artık tercih etmiyoruz. Bir de kum çok ağır bir materyal.

Perlit, pomza ve patlak kil en hızlı temin edebilecekleriniz. Aralarındaki farklar amatör yetiştiricilikte çok anlam taşımaz.En ucuza temin edebileceğiniz agregat hangisiyse onu kullanırsınız.Artık hipermarketlerin bahçe bölümlerinde bile bulunabiliyorlar. Oralarda bulamazsanız, bahçe malzemeleri satan yerlerde kesin vardır. Bunlardan birini tercih edebilirsiniz. Bizde ambalajlanmış olarak genelde zaten en fazla 2-3 boy bulursunuz.

Köklendirmede ince, iç mekan bitkilerinde orta, dış mekan bitkilerinde iri boyları kullanılır diye genel bir değerlendirme yapılsa da çok yeterli olmaz çünkü mevsimlik çiçekler de dış mekan bitkisidir ama küçücük kapları vardır. Dolayısıyla kullanacağımız bitkinin ebadıyla ilişkilendirmemiz daha doğru olur. Amatör yetiştiriciler için orta boy agregat kullanımı yeterli olur. Topraksız tarım ve çelik köklendirme dışında yalın olarak kullanılmazlar, bitki harçlarında bulunurlar.

Ticari yetiştiricilikte bu tür inorganik maddeler torfla birlikte karışıma % 50 oranında bile katılırlar. Çünkü hafif olur, su ve dolayısıyla besin tutar. Ancak unutmayın ki oralarda çok ciddi bir bitki besleme programı da uygulanır.

Çiçekçiden , seradan gelen bitkiler evde aynı performansı göstermeyince şaşırmamanız gerekir. Çünkü zaten çiçekçi dükkanlarında sirkülasyon yüksektir, bozulmaya kalmadan bitki satılır, bozulanlar ise zaten satıştan çekilir,serada ise sürekli bakılır. Nereden mi biliyorum her ikisini de işlettim de ondan. Dolayısıyla bunlara evimizde yetiştiricilik yaparken ideal karışım diyemeyiz.

Peki ne kadar saksı harcına ne oranda ne konulur? John Innes Bahçe Kültürleri Enstitüsünün saksı harçları genel bir kabul görmüştür. Ancak o zaman bu formüller en ucuz agregat olan kumla hazırlanmışlardı. Ben de formülleri olduğu gibi yazıyorum. Siz kumu bulabildiğiniz perlit, pomza, vermikülitten biriyle değiştirin.Olmazsa olmaz diye bir şey yok.

Tohum Harcı2 kısım tınlı toprak
1 kısım torf
1 kısım kum
karışımın her m3 ü için 1,2 kg süperfosfat , 1,2 kg potasyum nitrat ve 630 gr tarım kireci eklenir.

Saksı Harcı ( düşük ph (yani asit ortam )sevenler için )
2 kısım kompost ( Ben kompost olarak Hep Yeşil Organik Gübre kullanıyorum. )
1 kısım torf
1 kısım kum
karışımın her m3 üne 1,2 kg süperfosfat, 630 gr toz veya granül kükürt katılır.

Saksı Harcı
7 kısım tınlı toprak
3 kısım torf
2 kısım kum
Bu karışımın her m3 üne 2.8 kg gübre karışımı katılır ( 2 kısım öğütülmüş boynuz,tırnak, kan unu- % 13 N içerir, 2 kısım % 20 lik P2O5 ve 1 kısım da % 48 K2O içeren gübre karışımı) Ya da 13-20-48 lik NPK oranında veya buna yakın oranda bir gübreden 2,8 kg ve 630 gr tarım kireci.

Evdeki salon bitkileriniz için benim genel karışımım,

1 ölçü Hep Yeşil Organik Kompost,
1 ölçü Torf
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın 1 m3 üne 150 gr 15-15-15 kompoze gübre katın.

Bunu dış mekan bitkileri için saksılarımda genel olarak kullanılmak üzere şöyle hazırlıyorum,

% 50 tınlı bahçe toprağı,
% 30 Hep Yeşil Organik Kompost
%20 Perlit veya pomza.
Karışımın her m3 üne 0.5 kg 15-15-15 kompoze gübre.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön