View Single Post
Eski 20-10-2006, 01:46   #521
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Acer

Sayın Mine hanım,

yukarıda verdiğiniz mesajlaşmalardan sizin belirtiğiniz bir kaynaktan alıntı yaptığınız bir yazınızda bir şey dikkatimi çekti.
Sizden alıntı...
Tohumda dormansi:
1. Bazı tohumlarda sert tohum gömleği ve bunun üzerindeki mumsu tabaka suyu geçirmez.

Bu konu ile ilgili olarak "Tween 80" ile veya ben çoğu zaman bildik bulaşık deterjanı da kullandım. Şayet Tween 80 gibi bir polysorbat bulunamıyorsa en iyisi nonionik tensidler içeren bebek şampuanı kullanmaktır.

Bu sorunu etobur bitkilerde en çok Darlingtonia californica'larda yaşıyorum.
hydrophob yapıdaki tohum kabuklarını 48 saat ılık suda bekletmek bazılarında hiç yetmiyor. Hassas ve ufak tohumları da eğelemek veya zımparalamak mümkün olamıyabiliyor. (bu eğelemek veya zımparalama yolu ile çok hassas olmıyan bitkilerde kabuğun hydrophob yapısından oluşan su penetrasyon bariyeri aşılmış olur.
Bazen de 24 saat ıslatılan su ile beraber buzlukda dondurulmasını tavsiye ediyor.
Ancak deneyimlerim o yönde ki donmaya dayanıksız bitkilerde tohumdan ön ıslamalı katlamalarda ıslama suyunun da yüzey gerilimini düşürücü bir tensid kullanılması fayda getiriyor. tabii EBler gibi alkaliniteye hassas bitkilerde nonionik yapılı bir tensid kullanılması mantıklı olur.
Şu an bunları yazarkende aklıma gelen benzalkonyum-chlorid... hem 48 saat suyun kokuşmasını da frenleyen bir anti bakteryel yapısı var hemde insanlarda açık yaralarda dahi kullanılabilinecek kadar therapotik genişliği fazla olan bir aktif madde ve tensid olduğudur.
Denemeyilim...

Bir diğer konu da o ıslama suyunu gerek sonraki 6-8 hafta torfla buzdolabında bekletilmede de, ekimde de can suyu misali substratlara katmak gerekiyor.
Bazı tohumların kabuklarında dormancy'i bitiren abscissin saeure veya gibberelik asit misali hormonlar bulunmakda vede bu ilk ıslama suyunun dökülmesi ile tohumdan gereksiz yere uzaklaştırılmış oluyor.

Bilmem siz ne dersiniz?

saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Başa Dön