View Single Post
Eski 10-07-2009, 22:19   #66
k0900
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Sert plastik depo bir süre sonra doğal şartlar( kar don güneş vb) karşısında sağlamlığını koruyabilir mi?

Hiç merak etmeyiniz, istensede plastik yok olmuyor Bu tür imalatların içine sağlamlık için kalsıt, UV koruyucu, vs. ilave edilir. Yıllarca olduğu gibi kalır.

Depo'nun büyüklüğü kuyunun debisi ile orantılı olmalı mı? Sözgelimi kuyu yaz aylarında 2-3 ton günlük su veriyorsa depo da buna orantılı olarak küçük tutulmalı mı yoksa her türlü büyük yapmak daha mı faydalı?

Havuz düşünürseniz; günlük değilde birkaç günlük su kapasitesi kadar düşünün, hatta bir haftalık ihtiyacınız kadar olabilir, ilerde havuzu büyütmek çok zor olacaktır. Birde kuyunun su verimi düşerse (dileriz hep artar) tanker vs. su getirdiğinde sizin bir haftalık su ihtiyacınız karşılanır.

Bir de, çıkış borusu 50'lik ve 63'lük diye tabir ettiğiniz materyalleri bilmediğimden tam anlayamadım. 2'lik, 3'lük diye tabir edilen borular bunlar mı? Bana depo ağzındaki çıkışı mümkün olduğunca geniş (3'lük) yap daha sonra içini temizlemesi kolay olur dediler.

2 ve ya 3 denenlerle 50, 63 denenler aynı şey. Biri milimetre, diğeri inç. Siz çıkışınızı kuracağınız tesisatı basıtte olsa çizerek şekillendirin, çap kendiliğinden çıkacaktır. Havuzlarda çıkış borusu tabandan birkaç cm yukardan alınır. Temizleme ve ya boşatma ayrıca mümkün olduğunca büyük çaptakı başka bir boru ile sağlanır. Temizleme boşaltma borusunun su aldığı yer havuzun en düşük kottaki (suyun biriktiği yer) yerden beton dökülmeden önce konarak sağlanır.

Depo işini halledince ana boruları ve damlama sistemini kendim kurabilirmiyim, yoksa illaki projelendirmem mi gerekli? Projeden kastım gübre deposu, filtreler, vanalardan oluşan bir profosyonel kadronun yapacağı sistem.

Kesinlikle kurabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken sistemi bilen biri ile dizayn etmeniz ve (tekrar aynı tavsiye) basıtçe bile olsa kağıda dökmeniz.

Basınç hususu tamamen yükseklikle ilgilidir. Örnek: 10 Mt. yükseklik (su ile sulanan yer arasındakı kot farkı) size yaklaşık 1 atü basınç sağlar. Eee artık elektrik sahibi olarak basıncı küçük, ekonomik bir pompa ile halledebilirsiniz. Bu pompayı ilerideki zamanlarda da ilave edebilirsiniz. Kısaca havuz ile sulanan yer arasındaki yükseklik farkını metre olarak ölçün her metre için 0,1 ile çarpın sisteminizdeki oluşan basıncı bulursunuz. Size 0,5 atü basınç damlama sulama için yeterli olacaktır.

Havuzun zorluklarına gelinirse;
Kafanızı fazla karıştırmadan 1- maliyeti hesaplatınız.
2- İmalatınız su kaçırmamasını (beton içine konan katkılar ve ya yalıtımla) sağlayınız.
3- Temizlik konusunu (Boşatma borusu) ihmal etmeyiniz.
4- Çıkış borusu dahil tüm boruları betondan önce monte ettiriniz.


Düzenleyen k0900 : 10-07-2009 saat 23:03 Neden: İlave
k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön