View Single Post
Eski 03-07-2009, 08:36   #25
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın HomeWork, sloganımız Bilgi paylaşıldıkça büyür.Sormakta sıkıntınız olmasın.Ama kimsede bildiğinden fazlasını veremez.

Haklısınız ,bu cihaz besin eriyiklerinin EC değerini ölçmek için tasarlandı. EC ,elektrik kondüktivite kelimelerinden türetilmiş bir simge dersek manası elektriksel iletkenlik demektir. Buda elektriksel direncin tersi yani direnci R ile gösterirsek EC = 1 / R dir. birimi siemens tir.

Daha önemlisi sorduğunuz gibi tarımda ne manaya ifade ettiğidir. Bitkiler tuzlu suyu sevmezler . toprakta veya suda tuz miktarı arttıkça verimlilik ve sağlık düşer.O halde toraksız tarım yapıyorsak besin eriyiğimizin, toprata yapıyorsak toprağın tuzluluğunu kontrol etmek zorundayız .

Topraktaki tuzlıluğa çoraklık denir. Topraklar çoraklaştıkça bitki yetiştiremez olurlar. Oysa tuz bitkinin besin kaynağıdır. O halde dengede tutulmak mecburiyeti vardır. hiç tuz yoksa bitki beslenemez çok tuz varsa bitki ememez . O halde optimum noktası neresidir.

Örnek mesela kavun için 2,0 ile 2,5 fasulye için 2,0 ile 4,0 domates için 2,0 ile 5,0 ( Bu toblo forumlarda geniş bir biçimde var ) diyor kitaplar.
Bu ne manaya gelir? her tuzun belli bir iletkenliği vardır ortalama 0,7 kabul edilen bir sayıdır yani ölçtüğünüz suyun ec si 4 ise bu suda 4*0,7 =2,8 gr tuz var demektir. EC değerini kontrol ederek eriyikteki tuz miktarını kontrol etmiş oluruz. Kabaca EC istediğimiz değerin altına düşerse besin ilave ederiz, yükselirse temiz su ilave ederk tuz seviyemizi ayarlamam çalışırız.

Toprağın EC si de yine EC metrelerle ölçülür. Topraktan bir numune alınır su ile karıştırılır buna saturasyon çamuru denir . İçindeki tuzu suya geçer ve süzülen suyun EC si ölçülür. 0-2 arası tuzsuz 2-4 arası hafif tuzlu 4-8 arası orta tuzlu 8-15 arası yüksek derecede tuzlu 15 ten büyükse çok fazla tuzlu diye değerlendirilir. Bitki beslemenin en önemli koşulu EC ve PH değerlerini kontrol altına almaktır. Umarım faydalı olmuştur. kolay gelsin.


Düzenleyen Kudret Tezel : 03-07-2009 saat 09:31 Neden: yazı hatası
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön