View Single Post
Eski 29-06-2009, 16:16   #1
Eser İlhan
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Eser İlhan / Bahçem

Bahçenin bulunduğu şehir : İstanbul - Büyükçekmece (Sinanoba)

Bahçenin büyüklüğü : 250 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Bahçem oldukça güneşli. Sabah güneş evin giriş yönünden doğuyor, batı ve güneyden de güneş alıyor. Gölge yer yok denecek kadar az.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : Marmara bölgesindeyim. Haritadaki renklerden doğru algılayabildimse eğer 9a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Bahçenin içinde iki katlı bir evimiz var, şimdilik sadece hafta sonları ve tatillerde kullanıyoruz,şehre çok yakın olduğu için amacımız ilerleyen zamanla tamamen orda yaşamak.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Evi aldığımızda bahçede iki tane kurumuş fıstık çamı, küçük bir erguvan, birkaç çalı vardı sadece ve çok bakımsızdı. Onu hayalimdeki bahçe yapabilmek için hala uğraşıyorum.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 2008 Kasım ayında bahçe tanzimine başlandı. O zamandan beri devamlı bahçedeyim..

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Profesyonel yardım aldım. Tasarımını peyzaj mimarı ile birlkte yaptık. Ama geriye dönüp baktığımda sonuçlar genel olarak beni çok tatmin etmedi..

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Böyle bir plan yok...

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) : Bakımını ben ve eşim yapıyoruz. Bu alanda gerçek profesyonel bulmanın çok zor olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle güvenmediğim elleri bahçemden uzak tutuyorum. Bizim yetemediğimiz durumlarda agaclar.net'den tanıdığım sevgili dostlar imdada koşuyorlar. Onlara şükranlarımı birkez daha burdan belirtmek isterim..

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? : Çardak değil ama, salondan çıkılan ve bahçeye uzayan bir verandamız var. Havuz yok ama hayallerimden biri. Sanırım eninde sonunda yapacağım...

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Yukarda değindiğim gibi havuz istiyorum. Ayrıca bakımı çok dertli olduğundan çim alanları azaltıp kaya bahçeleriyle zenginleştirmek istiyorum bahçeyi.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)

Ilex
sınır çiti olarak leylandi/ limoni servi/ mavi servi / Alev çalısı
Lavanta - Abelya - Leylak- Mor salkım
Tijli gül (kırmızı/ turuncu /beyaz / sarı)
Isparta gülü
Çalı gülü (pembe)
Ortanca
Rosmarin
Caluna vulgaris
Nandina domestica
Yasemin
Hanımeli
Magnolia grandiflora
Mavi atlas sediri
Bodur mavi ladin
Yaprak döken manolya
Oya (beyaz-bordo ve pembe)
Erguvan
Süs kirazı
Süs eriği
Süs şeftalisi
Taflan ve şimşir
Bodur berberis
Pittosporum nana
Yer örtücü olarak fare kulağı vinca ve verbena
Çeşitli clematisler
Soğanlı bitkiler (kardelen, çiğdem,muscari,iris)
Olmazsa olmaz sardunyalar, maviş....

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Hepsi benim için çok özel.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?
-----------
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?: Ufak tefek çeliklemeleri saymazsak; hayır...

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Otomatik sulama ile sulanıyor. Yağmurlama ve damlama..

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Otomatik sulama sistemi kullanıyorum.

Toprak özellikleri : Bu konuda fazla bilgili değilim. Bence sıradan bahçe toprağı.Ne fazla kill-kumlu ne de fazla humuslu. Yeni diktiğim bitkilerin dikim çukurlarını geniş kazıp sevdikleri karışımları hazırlamaya gayret ediyorum. Toprak iyileştirici olarak Leonardit kullandım zaman zaman.

Kompost yapıyor musunuz? : Yapmayı istiyorum ama yeterli yerim yok..

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Bahçemde geri dönüşsüz bir hatam olmadı. Zaten bahçede sevdiğim yan onun yaşayan ve devinen bir yapısı olması. Sürekli yeni şeyler,yeni fikirler insanı hep canlı tutuyor. Tabii bahçeyi de)

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?: Evet,az da olsa zaman zaman kimyasal kullanmak gerekiyor. Insektisid ve fungusidleri gerektikçe kullamıyorum.

Bahçeniz organik mi?: Bahçemde sebze yok ,kalanı için az da olsa ilaç da kullandığıma göre; genel anlamda hayır değil demek doğru olur sanırım...

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Güller ve ibrelilere onlar için özel hazırlanmış olan karışımları kullanıyorum. Çiçek açacak tüm bitkilere(manolyalar dahil) biraz gül gübresi kullanıyorum.Onun dışında paketlenmiş, dezenfekte edilmiş olarak satılan hayvan gübrelerini alıyorum. Geçen yıl Bauhaus'dan organik gübre adıyla sıvı bir gübre aldım. Sanırım hümik asit idi. Ondan da çok memnun kaldım..

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?: Yok.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?: Yağmurlama-damlama

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Hayır değil. Mevsimsel olarak soğuğa maruz kalıyorlar tabii ki.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Otomatik sulama döşetmek. Bahçenin eğimini kademe yaparak azaltmak. Bu durum görsel olarak hoşuma gidiyor..

---------------------------------------------------------------------------------------



Merhaba,
Batıya bakan verandamızın önüne herdem yeşil kalacak, estetik görünecek ve nisbeten yüksek olan duvarı da kamufle edebilecek boya erişecek bitki ararken bir peyzaj mimarının da önerisiyle (benim gölge bitkisi olduğunu özellikle hatırlatmama rağmen) aucuba diktik. (Aucubaların aralarında da henüz küçük abelialar var.) Saat 15 gibi güneş almaya başlıyorlar ve bu güneş aucubaların yapraklarında yanıklar yapmaya başladı. Sanırım onları taşımamız gerekecek fakat yerlerine ne dikebilirim bilemiyorum. Pittosporum ve berberis karmasını veya bol çiçekli ve güneşe dayanıklı olması dolayısıyla zakkumu düşündüm,ama karar veremiyorum.Bir de resim ekliyorum,bana yardım edebilirseniz çok sevinirim.
Herkese selamlar )



Düzenleyen Eser İlhan : 22-03-2013 saat 10:19
Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön