View Single Post
Eski 16-10-2006, 10:17   #29
bonsaireef
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Sayın Oğuz Hocam iyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Uzun süredir aranızda yoktum. Şimdi daha önce yazdıklarınıza dilim döndüğünce cevap yazmaya çalışayım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Sıfır noktası su/kara çizgisi ise, siz karadan suya bakıyorsunuz ben sudan karaya... Yani, siz karasal bir ana kaide üzerinde çalışıp (karasal doku önem olarak vurgulanan kısım. Sucul kısım ise ikincil dekoratif bileşen) içine sucul ortamı katıyorsunuz. Ortadaki akvaryumu kaldırıp yerine güzel bir çiçeklik ve bitkisel kombinasyonla da bu yaptığınız ortam aynı görsel serinlik etkisini yakalayabilir. Ben ise (mevcut projemde) sucul kısmı birincil (ve olmazsa olmaz) kısım olarak ele alıp içinde karasal alanları ikinci planda tutuyorum. Karasal platformlar çıkınca güzel bir bitkili akvaryum oluyor. İşte aradaki bu fark, neden paludaryumları sizin gibi düşünsel olarak daha kökleri karada/toprakta olan tutku sahiplerinin elinde, daha zengin, estetik ve daha entellektüel bir hobi/ilgi/merak haline geleceğinin açıklamasıdır. Doğru bir noktadan, doğru zamanda ve güzel bir projeyle başladınız. Gelecekteki tarzınız ile ilgili önemli bir çalışma. Neler yapabileceğiniz güneşli gün gibi ortada. Çalışmalarınızı ilgi ve merakla izleyeceğim.
Hocam aynen dediğiniz gibi. Siz söyledikten sonra dikkat ettim çok haklısınız. Bonsaici olmanın bunda çok fazla etkisi var sanırım. Biz karayı ön planda tutmuşuz. Düşündümde ileride yapacağım paludariumda da kara daha ön planda olacak. Şimdiden plan yapmaya başladım. Tabi ki şimdi bunlardan bahsetmeyeceğim

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Öncelikle kullandığınız EPS (Expanded Polystyrene ya da bildiğimiz adıyla strafor) yerine XPS (Extruded Polystyrene - pembe, mavi, sarı, vs renklerde olan sert köpük) kullanmanız daha uygun olurdu. Gerekçesi; EPS levhalar sıkışık tanecikler arasından buhar ve nem hareketini geçirebilir, uzun süre su altında kalan EPS suyu emebilir ve tanecikler arası boşluk ağıyla nemi x,y,z doğrultularında iletebilirler. XPS levhalar ise kapalı gözeneklerden oluşur. Dolayısıyla böyle bir ihtimal çok daha düşüktür. Levhaları birbirine yapıştırırken silikon kullanılması da sızıntıları azaltması bakımından uygun olacaktır. Üzerine sürdüğünüz derz dolgu malzemesi de kılcak boşluklu yapısı nedeniyle kapiler olarak suyu emip diğer tarafa aktarabilir.
Sayın Oğuz hocam haklısınız, bizde başta XPS kullanmayı düşünmüştük. Fakat XPS fiyatları sert EPS ye göre oldukça pahalı olduğu için EPS kullanmak durumunda kaldık. 20 adet EPS ye bile 52 ytl verdik.(Başka yerlerdeki fiyatını bilmiyorum ama Eskişehirde fiyatlar böyle). XPS tanesine 7-9 ytl arası fiyat söylediler.20 tanesinin fiyatını düşünün. Nem sızdırma konusunda haklısınız Yalnız bizim paludariumda su ile sadece şelale kısmı temas ediyor. Şelaleye çok özen gösterdik. Orayı derzlemeden önce silikonla iyice yalıttık. Sonrasında kalın bir derz tabakası ile kapladık. Üzerine tekrar silikon çektik ve tekrar ince bir derz ile kapladık. Şelale harici yerler su ile temas etmediği için sadece iki kat derzlemekle yetindik.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Bu söylediklerimden yola çıkarak tekrar çalışmanıza bakınca, saksı boşluklarının geriye (doğal olarak) meyilli ve çukur halde olduklarını görerek sulama ardından saksı altında birikecek suyun EPSe sızma ihtimali var. Gerçi arka cepheden incelenince görülen serum hortumlarının dipte birikecek suyu dışarı atmak için yerleştirildiği ve bunu da sizin en uygun ve düşük kottan yaptığınız düşüncesi ile bu ihtimali minimize etmek lazım. Gene de o kısımlarda saksı etrafını boş bırakmayıp bir şekilde yalıtmak en uygunu olacaktır.
Hocam aynı şekilde saksı diplerini de önce silikonla yalıttık ve sonrasında çok kalın bir derz çektik.Kullandığımız hortumlar serum hortumu değildir. En incesi 8 mm çapında ve sıfır noktasındalar. Zaten sulama çok sık yapılan bir şey değil ve su birikmesi söz konusu değil. Dediğim gibi yalıtıma da çok özen gösterdik o nedenle sorun çıkmıyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Yukarıdaki iki paragraf laf-ı güzaf ardından önerim uygun bir zamanda bütün fonun su gören kısımlarını "çimento bazlı kristalize su yalıtım malzemesi" ya da "sürme esaslı tek/çift komponentli likit membran" türü bir yalıtımla boyar gibi kaplamak doğru bir önlem olacaktır. İlk seçenek çimento bazlı olmasından ve doğal renginin de çimento rengi olmasından dolayı en uygun çözüm gibi görünüyor. Eğer paludaryumun bulunduğu ortam ve zemin nemden zarar görmeyecek bir durumdaysa bütün bunları yapmasanız da olur elbette.
Sevgili Oğuz hocam siz bu işte profesyonelsiniz. Keşke daha önce sizinle bu konuları görüşüp öyle işe girişseydik. Bahsettiğiniz malzemelerin isimlerini alır öyle yapardık. Biz çeşitli akvaryum forumlarında kalekim 2900 adlı derz dolgusu kullanıldığını gördük. Çimento bazlı silikonlu bir malzeme tabi ki detaylar hakkında fikrim ve bilgim yok. Eskişehir’de kalekim 2900’u bile buluncaya kadar 2 gün aradık. Bir yerde tek bir tane bulduk. Küçük boyu da yoktu ve büyük almak zorunda kaldık .Fiyatı da 35 ytl idi. Yabancı sitelerde çok değişik malzemelerden de bahsediliyordu ama bulabilirmiydik oda soru işareti.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Akvaryum kısmında kullandığınız kumu çok net olarak algılamamakla birlikte midye kırığına benzettim. Bu ortamın altında rengi açık kaçmış. Doğal dere kumu kullanmanız ortama daha uygun bir zemin yaratacaktır. Ayrıca eğer midye kırığı ise (kimyasal yapısından dolayı - kalsiyum karbonat) suyun sertliğini artıracak, pH'ı yükseltecek, bazı yumuşak su sever sucul bitkilerin keyfini kaçırabilecektir. Eğer midye kırığı değil de kuvartz kum ise salınım yapmamakla birlikte ilk yorumumda ısrar ederim.
Dediğiniz doğrudur midye kırığıdır. Derz dolgusunun bir miktar sertliği arttırdığını okumuştum. Midye kırığının da sertliği arttırdığını biliyorum. İmkanlarımız doğrultusunda midye kırığı kullanmak durumunda kaldık. Rengi konusuna gelince fotoğraflardaki kadar kötü görünmüyor. Özellikle açık renk olmasını istedik. Paludaryumun yapısı gereği açık renk olması daha iyi oldu. Bu konuda çok düşünmüştük.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Gerçi arada serpme kuru dallar var ve oldukça güzel durmaktalar, ancak gene de ,güzel ve boyluca bir sert ağaç - kuru kütük bulup, (dipteki çapı 10-15 cm olsun) akvaryum haznesinden yukarı doğru (hatta hacmin en tepesine kadar) uzatmanız iki ortamı ikinci kez bütünleyecek, görüntüye doğallık katacak, üzerine sarıcı bir uygun alternatifle paludaryumun tadına tat katacak, su içinde kalan kısmıyla suda hümik asit oluşumuna yardım edecek, suyun ortama daha uygun "kara su" renginde olmasına yardım edecek (en azından belli bir süre), sucul bitkiler keyiflenecektir.
Kuru dal fazla kullanmayı düşünmüyorduk. O nedenle doğa gezilemizde çok az kuru dal topladık.Yalnız kuru dalları ekleyince gördük ki ayrı bir hava kattı ve elimizdeki bütün kuru dalları kullandık. Sizin dediğiniz büyük bir kütük konusuda kafamıza yattı. Oylat şelelesi gezisi yaptık ve özellikle böyle bir kütük bulduk. Vaktim kalmadığı için bu kütüğü koyamadık. Ben Mersine döndüm. Pinkwisteria bu kütüğü yerleştirecek. Artık kütüğün bitkilendirmesini pinkwisteria yavaş yavaş gerçekleştirecektir. Tavsiyeniz üzere limon da almaya karar verdi.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Aydınlatma konusu apayrı bir alan. Akvaryum uğraşının en derin koylarından biri. Bu konuda gördüğüm aydınlatma sisteminin yeterli olup olmaması konusunda şüphelerim var. Bu konuda önerebileceğim linkler var. İSAK "Akvaryum Bitkileri" kısmında bu konu detaylarıyla işlenmiştir.
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...splay.php?f=20
Bu kısımda gene oldukça detaylı gübreleme ve CO2 sistemleri ile ilgili bilgiler yığılagelmiştir. Ancak benim önemle altını çizmem gereken konu şudur;
EPS çeşitli yerlerde yanmaz, geç alev alır, güç alevlenir gibi sıfatlarla tanımlanmasına rağmen, kuvvetli ısı kaynaklarına yakın yerlerde büyük risk oluşturur. Hele ki konut içinde. Unutulmamalıdır ki EPS bir hidrokarbon türevidir. Dolayısı ile yakınlarında ısı enerjisi yükleyici odaklar, metal halide ampul, balast sistemi, ısınan klips vs gibi elektrifikasyon detayları olmamalıdır. Çok ciddi tehlikeler oluşabilir. Bu durumda uygun çözüm nedir derseniz bence tavandan aşağıya sarkıtılmış bir armatürle etraftaki fondan koparılmış bir çözüm bulmak gerekir. Bunun yanında bile belki armatür fanlı olup ısıyı fondan uzak kanallarla dışarı verirse riskler azaltılır. Bu konuda daha önce düşünmedim hiç ama sizin tarzınızda bir esere de ilk kez bakarak düşünüyorum doğrusu. Umarım benim bilmediğim bir çözümü vardır.
Oğuz hocam ışıkların yetersiz olduğunu düşünmüyorum. 30 wattlık 3 tane floresan kullandık. Bu floresanlar özel bitki için üretilmiş floresanlardır. Ben bu floresanlar altında bonsai yetiştirdim. Yetiştirdiğim ağaçlarda ışıksızlık belirtisi hiç gözlemedim. Hatta o kadar geliştiler ki bir yere sığdıramaz hale geldim. Tabi ki bu gelişme ışıksızlık nedeniyle olan sadece boy uzaması şeklinde olan bir gelişme değildi. Aksine çok ışık olan bitkilerin gelişmesi şeklinde idi. Boğum araları çok kısa idi. Yaprak sayısı çok fazla ve koyu yeşil renkteydi. Zaten paludariumdaki bitkiler tropik türler olduğu için ağaçlar kadar fazla ışık gereksinimleri yok.
Isı konusuna gelince pek belli olmasada floresanlar ile EPS arasında bayağı mesafe var. Balastlar zaten üst kısımda ve iyi yalıtılmış durumda.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Şelalelerinizin uygun nemli yerlerine bonsai diplerinde kullandığınız karasal yosunlardan yerleştirmeniz oldukça güzel noktalar oluşmasına neden olabilir.
Aslında bir şelaleden çok güzel yosunlar getirmiştik fakat biz sistemi çalıştırıp yosunları koyana kadar bozuldular.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Biraz da canlı önerileri vermek ki benim için en heyecanlı kısmı bu iyi olacak sanırım. Gerçi mutlaka bu konuda bazı fikirleriniz vardır ancak gene "ben olsaydım" kapsamında bir iki not:
Sevgili Oğuz hocam ben kendi paludariumumu yapınca çok değişik canlılar kullanacağım. Hatta zehirli yağmur ormanı kurbağalarından çok istiyorum. Değişik böcekler, amfibiler kullanmak isterim. Sıra dışılığı severim. Ama pinkwisterianın bunlara sıcak bakmayacağı kesin. Sadece balık onun için yeterli.

Sevgili Oğuz Hocam çok teşekkür ederiz. Başımızı ağrıtmakta ne demek, siz üşemeyip değerli bilgilerinizi paylaşmışsınız, çok memnun olduk.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön