View Single Post
Eski 09-10-2006, 14:49   #4
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
galeri sineği mücadelesi (galeri kurtları)

Daha çok sebzelerde görülen bir zararlı. Pepino da Solanaceae familyasındandır. Dolayısıyla Domateste gördüğünüz Liriomyza türünün pepinoda da zarar yapması normaldir. Aynı zararlı biberde de görülebilir. En çok tercih ettiği bitkiler (kendi deneyim ve bilgilerime göre); Domates, patlıcan, kavun, karpuz, fasülye'dir. Biberde beslenirler ancak fazla zarar yapmıyorlar. Polifag (çeşitli besinler ile beslenen) bir zararlıdır. Bazen başka besin bulamayınca pamuk bitkisinde bile beslenebiliyor.

Bitkiye asıl zarar veren larvalardır. Dişiler yaprak yüzeyine, epidermise gömülü vaziyette yumurta bırakırlar. Erginler bitki ile beslenmezler. Yumurtadan çıkan larvalar hemen iki epidermisin arasına girerek orada beslenir ve yaprakta galeriler açarlar. Beslenirken bir taraftan da dışkı bırakırlar. Yaprakta sonuçta parlak renkli fakat pislikler ile dolu galeriler oluşur. Son dönem larva yaprak yüzeyine çıkarak pupa olur.

Mücadelesinde sistemik ve galeri sinekleri için özel insektisitler kullanılır. Bunlara birkaç örnek vereyim;

Trigard 75 WP (Cyromazine)
Agrimec EC (Abamectin)

Galeri sineklerine karşı en etkilisi Cyromazine etkili maddeli ilaçlardır. Abamectinin etkisi daha düşüktür. Yarı sistemiktir, ancak etki alanı geniştir kırmızı örümcek ve galeri güveleri'ne de etkilidir. Sık sık kırmızı örümcek sorunu yaşamıyorsanız Cyromazine etkili maddeli herhangi bir insektisit kullanın derim. Tercih sizin.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön