Konu: Teleskop
View Single Post
Eski 30-05-2009, 00:24   #19
zenfree
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
1. Açık ve aysız gecede gözlem yapacak yerinizi seçin.

2. (Kendi gözlükleriniz dışında dürbün ya da teleskop kullanmadan) çıplak gözle Küçük Ayı ya da Avcı takım yıldızında görebildiğiniz yıldızları aşağıda verilen ilgili takım yıldızının küçük başvuru görüntüleri ile karşılaştırın.
http://hms.sternhell.at/img/suchkarte_druck.jpg

GÖRÜNEBİLİRLİK

Kuzey yarım kürede KÜÇÜK AYI tüm yıl boyunca tüm gece görünür. 30 derece kuzey enleminin ( Arizona, İspanya, Türkiye) güneyinde ufka yaklaşacaktır. Güney kürede yaşayanlar için görünmez olur. Küçük Ayı, bulma haritaları yardımıyla kolayca bulunabilir, fakat, Dünya’nın dönmesi nedeniyle, gökyüzündeki görünüşünün sürekli değiştiğini hesaba katın. Dolayısıyla, takım yıldızların yönlenişi yukarıda verilen görüntülerle her zaman aynı değildir. Gözlem mevsimi ve gözlem zamanına bağlı olarak, gökyüzünde farklı göründüğünü fark edeceksiniz. Yandaki şekil bunu göstermeye çalışmaktadır (büyütmek için tıklayın). Büyük Ayı yardımıyla, kutup yıldızını ve böylece Küçük Ayı’yı bulmak kolaylaşır.
Name:  görünebilirlik.jpg
Views: 4149
Size:  20.4 KB
AVCI hem KUZEY hem de GÜNEY YARIMKÜRE’den görünür. Avcı’yı gözlemenin en iyi zamanı Kasım başından Mart ortalarına kadardır. Doğma ve batma zamanları gerçek gözlem yerine bağlıdır. Avcı’nın görünüşü de gözlem yerine bağlıdır. Güneyde ‘tepe taklak’tır ( kuzeydeki görünümüne göre).

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön