View Single Post
Eski 28-05-2009, 11:56   #8
teksavasci
Ağaçsever
 
teksavasci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 78
Güneş enerjisi (yenilebilir enerji)

Faydalı olabilecegini düşündügüm için böyle bir konu açma gereksinimi hissettim.

Almanya`da güneş pili teknolojisi 15 senedir yoğun olarak kullanılmaktadır. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirmeyi amaçlayan bu sistemler, basit gündelik ihtiyaçları karşılayabilecek küçük paketler şeklinde tasarlanabildiği gibi, ev, fabrika ve işyerlerinin enerji ihtiyacına cevap verebilecek kompleks yapılar halini de alabilmektedir. coğunlukla kullanıldığı yerler şebeke elektriğinden uzak yayla evleri,dağ evleri ,tarla sulamaları ve elektriğe ihtiyacınız olan her yerde kullanabileceginiz sistemlerdir. güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.

temiz enerji nedir?

Temiz enerjiyi kısaca kendini sınırsız tekrarlayan yenilenebilir ve hammadde bağımlısı olmayan enerji olarak tanımlayabiliriz. Temiz enerji kaynaklarının kullanımı için önemli olan diğer kriterler ise taşınabilirlik, bakım ihtiyacı olmaması, ihtiyacın olduğu yerde üretim, hiçbir atık çıkmaması, sessiz üretim olarak sıralanabilir. Türkiye hem güneş bakımından hem de rüzgâr bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Bu zenginliği boşa harcama lüksüne sahip olmayan yurdumuz için tükenmeyen bir kaynak olan rüzgâr ve güneş önümüzdeki yılların temel ısıl enerji ve elektrik kaynağı olmaya adaydır.

Güneşten nasıl elektrik elde edilebilir?

Güneş panelleri güneş kolektörlerinden farklı olarak sıcak su değil, elektrik enerjisi üretirler. Panel yüzeyine gelen güneş ışığı, panellerin yapıldığı özel yarı iletken malzeme sayesinde elektrik üretmesini / dönüştürmesini sağlar. Sistemin çalışması için direk güneş ışığı almasına gerek yoktur, aydınlık da yeterlidir, bu sayede bulutlu havalarda dahi üretim yapılabilir.

Rüzgârdan nasıl elektrik elde edilir?

Rüzgâr türbinleri kanatları sayesinde rüzgârın kinetik enerjisini elektrik enerjisine çevirirler. Üretim kapasitesi / gücü, türbin kanatları büyüdükçe ve rüzgâr hızı arttıkça artar.

Solar enerjinin avantajları nelerdir?

Solar enerji üretmek ve kullanmak için gerekli cihazları elde ettikten sonra güneş bizlere bedava enerji vermektedir. Bu yıllar boyu sürer. Solar eneji devamlı ihtiyaç duyduğumuz diğer enerji kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltır. Ayrıca güneş enerjisi temiz ve yenilenebilir bir enerji olduğu için doğayı korur.

Güneş ve Rüzgar enerji sistemleri nerelerde kullanılabilir?

Rüzgâr ve güneş enerjisi sistemleri ülkemizde şebeke elektriğinin ulaşmadığı her yerde kullanılabilirler.

- Elektriksiz çiftlikler, dağ evleri, yazlıklar
- Elektriği olmayan şehre uzak köyler
- Deprem, doğalgaz, su gibi ölçüm istasyonları
- Farklı akademik uygulamalar, ar-ge projeleri
- Sanayi uygulamalarına otoprodüktör sistemleri
- Acil iletişim sistemleri
- Telekomünikasyon sistemleri
- Tekneler, deniz uygulamaları
- Askeri uygulamalar

Rüzgâr ve güneş enerjisinin kullanıldığı başlıca örnekler olarak sıralanabilir.



Temiz enerji sistemleri sadece elektrik olmayan yerlere mi kuruluyor?

Elektrik bulunmayan bir araziye şebeke elektriğinin çekilmesi trafo kurulması gerekebileceği ve direk dikim masrafları nedeniyle bir hayli maliyetli olmaktadır. Güneş ve rüzgârla kurulan bir sistem şebeke elektriği çekilmesinden daha ucuza gelecektir. Şebeke elektriğinin bulunduğu durumlarda ise kurulan güneş ya da rüzgâr enerjisi sisteminin kendini geri ödeme süresi 25 yılı bulduğundan dolayı tercih edilmemektedir. Kısacası şebeke elektriğinin mevcut olmadığı yerlerde de kullanılabilir.


Temiz enerji kaynakları ile hangi cihazları çalıştırabilirim?

Güneş ve rüzgâr enerjisi ile teoride her türlü cihazı çalıştırmak mümkündür. Fakat tüketim arttıkça ilk yatırım maliyet de artacaktır. Bunun yanı sıra, güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri doğru akımda elektrik üretirler, günlük hayatımızda kullandığımız birçok cihaz ise altarnatif akım kullanır. Bu nedenle sistemlerde üretilen elektriği altarnatif akıma çevirmek için bir invertör kullanılır. Anlık olarak çok fazla güç çeken klima, elektrikli ısıtıcı, dalgıç pompa gibi cihazlar ekipman masrafını çok arttıracak ve projenin maliyetini yükseltecektir.

Hangi temiz enerji kaynağını tercih etmeliyim?

Hangi enerji kaynağının sizin için daha uygun olduğu, sistemi kurmak istediğiniz bölgedeki doğal şartlara bağlıdır. Çok güneş alan bölgelerde güneş panelleri yüksek verimde çalıştığı gibi rüzgârlı alanlarda da rüzgâr türbinlerinden faydalanılması uygundur. Fakat genel olarak bu iki kaynağın birlikte kullanılması yaz aylarında güneş panelleri ve kış aylarında rüzgâr türbini yüksek verimde çalışacağı için daha iyi bir sonuç verecektir. Rüzgâr sistemleri güneş enerjisi sistemlerine göre daha ucuzdur, fakat rüzgârdan verimli faydalanılabilecek yerler güneşten faydalanılabilecek yerlerden çok daha az olduğundan iki sistem de tercih edilmekte ve uygulanmaktadır.



Temiz enerji sistemi nelerden oluşur,


Üretim elemanı (güneş paneli ya da rüzgâr türbini)

Akü (üretilen enerjiyi depolayabilmek için)

Şarj kontrol cihazı (akülerin şarj seviyesini ayarlayabilmek için)

İnverter (doğru akımı natif akıma çevirebilmek için)

Olarak sıralanabilir. Rüzgâr enerjisi sistemlerinde şarj kontrol birimi türbine dâhil olduğundan ayrıca kullanılması gerekmez.

Hava kapalı olsa ya da rüzgâr dursa da yine kesintisiz olarak gece-gündüz elektrik kullanmaya devam edebilir miyim?

Sistemlerin asgari 2 gün süreyle hiç üretim yapmasa dahi kesintisiz (gece-gündüz) elektrik kullanmanıza olanak verecek şekilde hazırlanmaktadır. Bu 2 günlük süre sizin isteğinize göre arttırılabilir.



Güneş enerjisini aydınlatma için nasıl kullanabilirim?

Güneş panellerinden gündüz boyunca elde edeceğiniz enerjiyi aküler vasıtasıyla depolayarak gece boyunca da kullanabilirsiniz. Ev, bahçe, ofis, teras, park vs kullanım alanlarında bedava aydınlatma sağlama imkanına sahip olabilirsiniz. Bu sayede kesintisiz aydınlatma yapabilirsiniz. Alarm, güvenlik sistemleri ile afet vb. acil durumlar için de son derece güvenlidir.

güneş panellerinin ömrü ne kadardır?

Güneş panelleri 50+ yıl çalışabilmektedir. İlk 20 / 25 yıl süresince anma kullanma koşullarında ve fabrikasyon imalat hatalarına karşı performans garantileri mevcuttur.





alıntı;
Hazırlanan Güneş Enerjisi Yasası ile sokakların da aynı sistem ile aydınlanacağını belirten Bakan Güler, bu konuda da belediyeler ile işbirliği içerisinde hareket edeceklerini açıkladı. Global krize rağmen gerek dünyada gerekse de Türkiye’de enerji yatırımlarının hız kesmediğine dikkat çeken Bakan Güler, Türk yatırımcılarını başta Güneş Enerjisi olmak üzere, enerji yatırımlarına daha fazla ilgi göstermelerini istedi.Enerji Bakanı Hilmi Güler, Alternatif enerji modelleri ile ilgili çalışmalara hız verdiklerini belirterek, ‘Güneş Enerjisi Yasası’nın yakın zamanda çıkarılacağını söyledi. 150 dairelik bir sitenin kendi elektriğini üretmesine imkan sağlayacak Güneş Enerjisi Yasası ile birlikte çatılarda kiremitlerin yerini Güneş Panelleri alacak. Güneş Paneli Fabrikaları kurulacak, binlerce kişiye iş imkanı sağlanacak dedi.

teksavasci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön