View Single Post
Eski 05-10-2006, 13:00   #7
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz'ün Basın Bildirisi

Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz (BASIN BİLDİRİSİ)

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ABD -AB arasındaki tarımsal biyoteknoloji ile ilgili yasal kriz yıllar sonra ABD tarafı lehine noktalandı.

Eylülün son haftasında Kanada ve Arjantin’le birlikte ABD’nin AB’yi tarımsal biyoteknoloji konusunda DTÖ’ye şikâyet etmişti. AB’nin GDO’lu ürün ithalatını yasaklaması karşısında başlatılan davanın ABD tarafı lehine sonuçlanmasının ana nedeni, Avrupa’da GDO’lu ürünlere yönelik görüşlerin, herhangi olumsuz bir bilimsel rapora dayandırılamamasıdır. Alınan bu kararın ne gibi ekonomik sonuçlar getireceği henüz bilinmemektedir. 1996 yılından beri hızla artış gösteren bu tarımsal teknolojiyi halen beşi AB ülkesi olmak üzere 21 ülke kullanmaktadır. Biyoteknoloji dünya gıda üretimine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda üretim masraflarını düşürüyor, ikinci ürün olanakları ile üretim alanlarının genişlemesine olanak veriyor, tarımsal ilaç kullanımını azaltarak çevreye katkı sağlıyor ve hatta tarımsal ilaç kullanımı esnasındaki iş kazalarının sayısını azaltarak insan sağlığına olumlu etkide bulunuyor.

Kararın çıkmasında 3200 üyeli Fransız Bilim Akademisi ile Londra Kraliyet Akademisi ve Üçünü Dünya Bilimsel Akademilerinin konu ile ilgili olumlu görüşleri etkili olmuştur.

http://www.wto.org/english/news_e/news06_e/291r_e.htm.

http://www.agbiyotek.ege.edu.tr



Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz

Ege Üniversitesi

nazimi.acikgoz@ege.edu.tr


Ne diyelim, GDO karşıtları da var, isteyenler de var. Olumsuz fikir çok, ancak olumsuz kanıt yok. Sadece varsayımlar, beyin fırtınaları. Kimisi karanlık tablolar çiziyor tarım elden gitti, Anadolu toprağını mahfediyoruz vs diye, kimi insanlık için GDO büyük bir devrimdir diyor. Ben de bir tarımcı olarak GDO'yu savunuyorum. Ama şu anda, şu bilimsel düzeyde değil. Daha büyük araştırmalar yapıp, daha uzun vadede etkilerini gördükten sonra üretime geçmesini istiyorum. Şu ortamda GD mısır istemiyorum. Ama deneme amaçlı yetiştirilip deney hayvanlarına yedirilmesini şiddetle destekliyorum.

Belki de ileride insanlığı kurtaracak şeylerden bisini GDO olacaktır. Belki de ileride insanlara gıda kaynakları yetmez olunca GD buğdayları dört mevsim yetiştirebileceğiz, fotoperyotizm, ürün peryotizmi, dormansi, bitki stresi (su, ışık, ısı, vs stresi), hastalık, zararlı, yabancı ot gibi kavramlar ortadan kalkacak belki de. Belki de bu ürünler sayesinde birbirimizi yemeyeceğiz...

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön