View Single Post
Eski 26-05-2009, 16:53   #2
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sevgili Murats,

Topraksız tarım ailesine hoş geldin. Emeğine sağlık çok uğraşmışa benziyorsun ama biraz hoş geldin eleştirisi yapalım istersen. Saksıların çok güzel yalnız hacimleri domates için küçük.

Ben başlangıçta 2,7-2,9 litre hacmi olan pimaş borulardan yaptığım paralel saksıları kullanmıştım. Birde 5 litrelik turşu kavanozu kullanmıştım. Paralel saksılardaki domateslerim hastalandı ve hepsini kaldırdım.

Turşu kavanozunda olanın boyu 2,5 metreyi geçti ama ben onunda meyve gelişiminden memnun kalmadım. Hala üzerinde 4 - 5 adet meyve var ama bugünlerde onuda arkadaşlarla tartışıp kaldırmayı düşünüyorum.

Sadece neler olduğunu gözlemlemek için kurduğun sistemi kullanabilirsin ama ilerde küçük geldiğini anlayacaksın. Saksıların şeffaf değil bu yüzden ayrıca dışını kaplamana gerek yoktu. Kendi rengi daha güzelmiş. Ben fideleri direkt strafora sıkıştırıp kökleri serbest olarak sıvıva temas ettirmiştim. Belki bardakta hydrotona koymak daha iyi olabilir.

Birde ben Kasımda başlayıp bütün kış uğraşmış, fideler hastalanınca Nisan ayında kaldırmıştım. Umarım mevsim avantajından dolayı sen başarılı olursun. Belki bende cesaret bulu tekrar kurarım paralel saksılarımı. Bu yüzden sıkı takipçin olacağım. Başarılar diliyorum.

Su seviyesi için koyduğun pipet şamandralar güzel olmuş ama bu tip saksılarda biraz fantezi. Daha büyük ve akan su kültüründe daha önem kazanıyor. Durgun su kültüründe kökleri görmek için sık sık bakacaksınız, bu arada da su seviyesini zaten göreceksiniz ama kalsada olur. İki gün sonra elinize takılmaya başlayınca kendiliğinden görevi biter zaten.

pH ve EC kontrolünü sakın atlatma. Saksı hacmi küçük olduğu için sıvının nitelik değişimi çok hızlı oluyor ve fide hemen etkileniyor. Bu yüzden evde kontrol edebileceğin bir sistem geliştirirsen iyi olur. Dört adet saksın var, işyerine dört adet numune sıvı götürüp dört adet test yapmak ve bunlarıda kayıt altında tutmak zorunda kalacaksın. Azalan sıvıyı takviye etmek zorunda kalacaksın, hemen ölçmen gerekecek. Biraz zorlanırsın.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön