View Single Post
Eski 28-09-2006, 20:18   #14
bonsaisever
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Kök budaması

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acerpalmatum
Sayın Mine Hanım
Sayın fmt79
Sayın Ormanbotanigi
Bizler konudan konuya atlıyoruz sizlerde sabırla cevaplıyorsunuz. Sabrınız için öncelikle teşekkür etmek istiyorum.
Ağaçları bonsai saksılarına alırken bazen çok ağır budamalar yapmamız gerekebiliyor. Ben geçen yıl Huş ağacınının nerdeyse gövde kalınlığındaki ana kökünü kestim ve sadece saçak kökleri bıraktım. Kendimce bu kadar açık bir yaranın ağaca zarar vereceğini düşünerek kesilen bölgeyi toprağa dikmeden önce aşı macunu ile kapattım. Sonuçta ağaç hala yaşıyor. Bu yıl benim için değerli birkaç Acer Palmatum türünü saksıya almayı düşünüyorum. Nasıl bir kökle karşılaşacağımı bilmiyorum. Ağır budamalarda kesilen ana köklerin aşı macunu veya tavsiye edeceğiniz başka bir şeyle kaplanması gibi bir uygulama varmı ? Huş ağacı ile ilgili sonuç olumlu olduğu için bu konu aklıma takıldı. Belki hiç bir şey yapmasaydım da sonuç yine olumlu olacaktı bilemiyorum. Belkide budanan ana köklere köklendirme hormonu sürmek daha faydalı olacaktır. bu konuda bizleri aydınlatırsanız sevinirim.
Tekrar teşekkürler.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI
Herkese merhaba.

Acerpalmatum, akcaagaclarini bonsai saksisina gecirirken, yapacagin kok budamasinda, budadiginiz kokler basparmaginizdan kalinsa, asi macunu surunuz.
Budadiginiz kokler ince ise macun surmeye gerek yoktur[ben kok budamasinda kestigim kok kalin deyilse macun kullanmiyorum ve bir sorun da yasamadim]
Keseceginiz kokun, kesik yuzu asagiya topraga baksin.

Agacinizda yeterli sacak kok yoksa ve daha fazla kok salmasini istiyorsaniz koklendirme hormonu kullanabilirsiniz.

Bonsaide ana kok istenmiyen koktur ve her bonsai yapilacak agacta ana kok budanir sebebi de sığ olan bonsai saksisina kolay dikilebilmesi icindir.
Dogada agacin dikili oldugu yerde sabitce kalabilmesi icin derinlere inen ana koke ihtiyaci vardir. Bonsaide ise bu sabitlestirme saksinin altindan baglanan tellerle saglanir. Sacak kokler ise dogada oldugu gibi, bonsaidede ayni gorevi ustlenip agaci besliyor.

Bonsailerinize kok budamasini kis sonu baharin gelmesine yakin yapiniz,
simdi yaparsaniz onunuzdeki soguk kistan olumsuz etkilenebilir.

agacli gunleriniz bol olsun.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön