View Single Post
Eski 27-09-2006, 17:01   #6
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Almanlar homeopatik ürünleri seviyorlar. Siz çok daha iyi bilirsiniz insanlarda kullanımı pek tavsiye edilmeyen homeopatik ilaçlar Almanya'da rahatça satılabiliyormuş (yani bunları okudum ne derece doğru bilmiyorum).

Biplantol adlı ürün sadece Almanya'da ve komşu ülkelerde kullanılıyor. Ülkemizde ruhsatlı olan buna benzer bir ilaç var. Ancak bu ilaç toprak kökenli patojenlere karşı etkili değil. Bitkilerde de savunma sistemleri vardır ama bunlar insanların savunma sistemlerinin ancak onda biri eder diyebilirim.

Biplantolun kullanımını genel anlamda soruyorsanız olabilir derim. Yani sulama suyuna ekleyip arasıra bitkiye verilmesi iyi olabilir. Sadece hastalıklara dayanıklılığını sağlamıyor ayrıca bitkideki metabolizmayı düzenleyip çevresel toksinlerin daha kolay detoksifikasyonunu sağlıyor.

Sorun bitki hastalanmadan önce hastalıklara karşı dayanıklı olması ise iyi çözüm olabilir. Ancak bitki hastalanmışsa o zaman tedavi edici ilaçların kullanımı daha mantıklı olur.

Çökerten hastalığı sizin de söylediğiniz gibi pekçok patojenin ortak oluşturduğu bir hastalıktır (Fusarium spp, pythium spp, phytophthora spp, Rhizoctonia spp, Sclerotinia sclerotiorum, Sclerotium rolfsi, Macrophomina phaseolina ve unuttuklarım...). Ancak bunlardan en baskın olanı Pythium debaryanum'dur. Bu etmenlere karşı ülkemizde en çok kullanılan iki ürün Trichoderma harzianum adlı hiperparazit fungus ile hazırlanmış olan T-22 planter box, diğeri ise Talclofos methyl etkili maddeli Rizolex'tir. Eğer Biplantol'dan memnun kalmazsanız bu iki ürünü deneyebilirsiniz.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön