View Single Post
Eski 12-05-2009, 14:41   #7
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Kendi sıvı gübrenizi kendiniz yapın

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi EVACA Mesajı Göster
Katı haldeki tavuk gübresini toz haline getirip 1 lt suya 1 çorba kaşığı karıştırdım ve iyice çalkaladım. Haftada bir kez orta boydaki saksılarıma ( içinde domates, biber fideleri vardı... ) yarım çay bardağı kadar döktüm ve 1 su bardağı kadar da su döktüm yarım saat sonra...

Farkı anlamak için dökmediğim saksılarımdaki bitkilerimle karşılaştırdım.

Kesinlikle yararlı olduğunu söyleyebilirim. Hem daha fazla ürün aldım, hem de bitkimin yaprakları çok daha canlıydı.

Aynı oranda güneş ve su aldıklarını da belirtmeliyim.

Keşke bulabilsem yine tavuk gübresi..
Sayın Evaca

Katı tavuk gübresinden kendi kendinize organik mikrobiyel sıvı gübre üretebilirsiniz: Elde edeceğiniz sıvı gübre, besin elementleri, yararlı enzimler, doğal antibiyotikler, yararlı doğal hormonlar ve bitki besleme maddeleri de içeren son derece yararlı bir sıvı gübredir. Toprağınızdaki diğer yararlı mikroorganizmaların da çoğalmasını sağlayacaktır. Meyve ağaçlarınızda, sebzelerinizde ve çiçeklerinizdeki farkı görünce gözlerinize inanamayacaksınız:

1. Üzeri sıkı kapakla kapatılabilen plastik bidon 200 ila 400 veya 500 litrelik bidonları da kullanabilirsiniz. (Siz daha küçük bir bidonda yapabilirsiniz)

2. Bidonun üzerine, çıkacak gazları dışarıya atmak ve dışarıdan oksijen girişini önlemek için hava kilidi takınız. Hava kilitlerini şarap imalathaneleri malzemeleri satanlardan temin edebilirsiniz. Hava kilidi bulamazsanız, günde 1 kez bidonun kapağını hafifçe gevşeterek gazını alınız.

3. "Tarif":

a. 15-20 kova su (bidonunuzun kapasitesine göre uygun miktarda su koyunuz eğer su miktarını azaltır ya da artırırsanız, aşağıdaki diğer bileşenleri de aynı oranda azaltıp artırmanız gerekecektir) (klorsuz, kuyu suyu tercih edilir)
b. 1 kova inek ya da tavuk dışkısı (kurumuş, kısmen kurumuş ya da taze olabilir! Evet, taze olanı da çok güzel iş görüyor)
c. 1/2 kova mutfakta çıkan sebze atıkları (mutfağınızdaki atıkları da değerlendirmiş olacaksınız! Böylece evinizden az çöp çıkacak!)
d. 1 su bardağı EM1 (bir litrelik şişelerde EM1, 65 TL’ye satılmaktadır.)
e. 1 su bardağı melas (koyu şeker kamışı melası en iyisi; ancak bulamazsanız, şeker pancarı melası veya doğal kahverengi şeker (rafine edilmemiş!) veya üzüm pekmezi de kullanabilirsiniz. Şeker pancarı melası pek koyu olmadığından biraz daha fazla koyunuz (bir buçuk su bardağı). EM satın aldığınız yerden melası da temin edebilirsiniz.
f. Birkaç dakika iyice karıştırınız (tahta bir gereçle karıştırınız, metal kullanmayınız!)
g. Kapağını kapatıp 3 hafta bekleyiniz. Gaz çıkışı azalacaktır.
h. Elde ettiğiniz sıvı gübreyi, en az 1/100 ila 1/200 oranında klorsuz suyla seyrelterek bitkilerinize yapraktan ve/veya kökten uygulayınız!

Bu tarif onlarca yıldır Uzak Doğu'da doğal çiftçilik yapan, kimyasal tarıma geçmeyi reddetmiş çiftçiler tarafından başarıyla kullanılmaktadır.
Umarım yararlı olmuşumdur.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön