View Single Post
Eski 07-05-2009, 09:02   #90
x-29
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Kompost konusunda haklisiniz. Benim bahcede kullandigim tum gubreler kompost isleminden gecmis gubrelerdir. Zaten havyansal gubreleri kullanmaktaki amac topraktaki organizlamalarini ve dolayisi ile toprak solucanlarini beslemis olmaktir. Saglikli bir toprak solucani 1 yilda yaklasik 1 metrekupluk topragi actigi tuneller ile havalandirir. Ayni zamanda da tunellerde gubresini birakarak gubreleme isleminide yerine getirir. Solucan gubresinin kimyasal analazi NPK olarak 1:1:1 dir. Yani oldukca dengeli bir organik gubredir. Ayni zamanda icinde besin ve mineraller bitki kullanima hazirdir. Diger taraftan bu ozelliginden dolayi cabuk bir sekilde tuketilirler. Bence tek dez avantaji fiyati, eger kedinize yeteri kadar uretimiyorsaniz disaridan almak oldukca pahaliya mal olacaktir. ( Su anda Avustralya da metrekup fiyati 500 ila 1000 TL arasinda degisiyor.) Malesef bu nedenle uretmis oldugum solucan gubresini sadece sebzelerde kullaniyorum. Ama bahcede kullandigim diger organik gubrelerden ve kompost caylarindan (sanirim Turkce de boyle kullaniliyor. Solucan gubresi ve Comfrey bitkisinden uretilmis.) de oldukca iyi sonuclar aldim. Bir de Turkiye de solucan gubresi satisi var mi? Var ise fiyatlari ne kadar? Ayrica Kompost cayi uretimi yapiyor musunuz?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşım bütün gübreleri ele aldığımızda içeriğine bağlı olarak yoğun, hızlı, zengin diye tabir ederek bunların bitkiye ve topraklara yaraşlılığına bakarak değerlendiririz fakat seninde bildiğin gibi biz önce topraklarımızı beslemek durumu ile olaya yaklaştığımızda hiç bir gübrenin solucan gübresi kadar topraktan bitkiye geçişte yarayışlı forumda görmemiz mümkün gözükmüyor.

Bizim burada yapacağımız uygulama toprağa gübreyi doğrudan değilde, kompost formuna sokarsak toprağa ve bitkilere daha uygunluk gösteren durum arz edecektir. Ben hiç bir zaman gübreleri toprağa doğrudan uygulamaktan yana değilim.

Şu bizim ortak noktamızı da belirtmeden geçemiyeceğim bizler toprak ve bitki besleme konularında klasik olan mineral ( Ticari-Kimyasal ), her türlü hayvanların dışkılarından oluşmuş ahır gübreleri ni uyglama konusunda kendini aşmış nadir insanlar olarak bu gübrelerin uygulamalarını kompost yapmadan daha ileri uygulamalar olan solucan kompostunun bilincine varmış kişilere yaraşır uygulamalar içinde olmamız gerekir.


Düzenleyen x-29 : 07-05-2009 saat 09:05 Neden: harf hatasi
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön