View Single Post
Eski 13-06-2006, 15:32   #4
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Yapraklari kucultme

Iyi gunler, bir bonsainin meyvelerin ve ciceklernin kucultulmesi olanaksizdir. Yapraklara gelince onlar kucultulebilir.

Defoliation [Yaprak budama, Turkcelestirilmis bonsai terimi olabilir mi?] yaprak kucultmek icin kullanilan bir yontem, genelde bonsai kitaplarinda genis yaprakli agaclari bonsai yapmak icin secmeyin diyorlar mantikli gorunen bir uyari.

Ben bu uyariya yillarca uydum evde dikili bir incir agacim var meyve veren incir[Ficus carica] altinda fidanlar cikiyordu bir gun deneycegim tutu incirden bir bosai yaptim simdi 18 yasinda bir agac [resim gonderecegim hele bir bahar gelsin] yaprak kucutmeye olumlu yanit veren en iyi agac sanirim incirdir.

Yaprak budama nasil hangi zamanda yapilir:

Baharda agac yapraklandiktan sonra bir iki ay icinde yapraklar ogunlasir dallarin ucrindan baska bir yerde taze yaprak kalmaz. [sanirim orda simdi tam zamanidir]

iste o zaman agacin butun yapraklari, dallarin uzerinde 1-1.5cm lik sap kalacak sekilde budanir [not:yaprakbudama islemi yapilirken agacin saglikli olmasi gerekir] dallarin uclari da budanir [dal uclari budanmazsa ilk yapraklar uclardan acilir ve diger yerlerde yaprak acma ihtiyacini duymaz]

bu islem yapildiktan sonra agac golge ve serin bir yere konur agac erken bir yaprak dokumu geldigini sanir dallar uzerinde kalan sapciklar da bir iki hafta icinde sararip dokulur.

Sapciklarin dokulmesinden bir iki gun sonra agac tekrar eski gunesli yerine konur bu kez agac bahar geldi sanir ve yapralarini acmaya durur.

yeni yapraklar eskilerinden kucuk cikar ve agac iki bahar iki yaprak dokumu yasar. Bu islemi iki senede bir yapin ve yapraklar istediginiz kucukluge gelince durun ondan sora agaciniz hep kucuk yaprali olacaktir.

iyi yaprak budamalari.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön