Konu: hypoestes
View Single Post
Eski 06-05-2009, 07:10   #6
optimus
Ağaç Dostu
 
optimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2009
Şehir: manisa
Mesajlar: 419
hypoestes

latince adı: hypoestes
türkçe adı: pembeli güzel, hipoestes (hostes diyen satıcıyı da gördüm)
familyası: acanthaceae
anavatanı: asya, okyanusya ve afrika anakaraları ile madagaskar adasında 80 yakın doğal türü bulunmaktadır.
tanımı: uygun koşullarda oldukça boylanan ancak iç mekan bitkisi olarak kullanıldığında budama yoluyla 30 cm civarında tutulmaktadır. sarkık formlu, açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen renkteki yapraklarındaki pembe benekleriyle oldukça dekoratif bir iç mekan bitkisidir. küçük pembemsi mor çiçekleri vardır ancak bu çiçekler gösterişli değildir.

ekolojİk İsteklerİ
toprak: bahçe toprağı, yanmış ahır gübresi, yaprak kompostu ve dişli dere kumunun eşit karışımıyla oluşturulan harç saksı toprağını oluşturur. humuslu ph’ı düşük topraklar gelişimi için oldukça uygundur.
işık: direk güneş ışığı almayan, aydınlık ortamlarda pembe benekleri daha belirgin hale gelir.
sıcaklık: sıcak ortamlardan hoşlanır. gece sıcaklığı 16-20 derece arasında tutulmalıdır. kış sıcaklığı ise 13 derecenin altına düştüğünde bitkiye zarar verebilmektedir.
nisbi nem: yüksek nisbi nemden hoşlanır. kuru ve sıcak havalarda yapraklarına su püskürtmekte fayda vardır.

gelİŞmeyİ etkİleyen etmenler
gübreleme: nisan- ağustos ayları arasında haftada bir sulama suyuna karıştırılan fosfor ağırlıklı sıvı kompoze gübre ile gübrelenmelidir. sıvı yaprak gübresi de kullanılabilir.
sulama: gelişme döneminde sert olmayan ılık ve bol su ile sulanmalıdır. saksı toprağının sürekli nemli kalmasına dikkat edilmelidir.
havalandırma: havadar, hava akımlarından ve aşırı sigara dumanlarından korunmuş ortamlarda bulunmak ister. zaman zaman ılıman havalarda dışarıya yani güneşli aydınlık ortamlara çıkartmak yapraklarını daha cazip hale getirmesine yardımcı olmaktadır. Sürekli gölgeli ortamlarda bulundurmak yapraklarının yeşile dönmesine neden olur.
budama: bitkinin boyu çok uzadığında veya alt yapraklarında dökülmeler başladığı zaman bilinçli bir budama yapılarak bitki boyu korunmalıdır. kuruyan ve çürüyen yaprak ve çiçekler düzenli olarak bitkiden uzaklaştırılmalıdır.
hastalık ve zararlıları: hipoestesin yapraklarına zaman zaman kırmızı örümcekler zarar verebilir önüne geçmek için bitkinin yapraklarına arada bir ılık su püskürtmekte fayda vardır. aşırı nem ve düşük sıcaklık bitkide çürümelere neden olmaktadır. ayrıca aşırı gölge ve karanlık ortamlar yaprak rengini bozmaktadır.

Üretİm teknİĞİ
Üretilmeleri ilkbahar aylarında uygun toprak sıcaklığında çelikle kolayca yapılmaktadır. uygun zamanda yapılan tepe alma işlemi bitkinin bol sürgün vermesini sağlar formunu güzelleştirir ve ayrıca bu sürgünlerden bol miktarda tepe sürgünü çeliği almak mümkün olabilmektedir. Çeliklerin çok fazla derin olmayan saksılara alınmasında fayda vardır. Üretimi tohumla da yapılabilmektedir.

!!! hypoestesler tek başlarına kullanıldığı gibi diğer koyu renkli yaprak bitkileri arasında da kullanılabilmektedir. hypoestesler kontrast renkli bodur veya sarkıcı iç mekan bitkileri ile değişik aranjmanlarda da kullanılabilmektedir.

hypoestesin ülkemizde kültüre alınmış türleri ; h. phyllostachya ve h. taeniota’dır.

Fittonia olduğunu düşündüğüm çiçeğim meğersem hypoestes'miş.

Kaynak: http://www.agaclar.gen.tr/forum/imag...4e7001b437ec09

optimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön