View Single Post
Eski 01-05-2009, 00:53   #84
x-29
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Merhaba Epsody,
Su ana kadar vermicompost isine basladigimdan benri yaklasik 20-30 kilo civarinda bir miktar urettim. Fakat kullandigim system 3 katli. Yani vermikompostu alt kattan toplamak icin 3 katinda dolmasi beklemek zorundaydim. Cunku 3 cu kat doldugunda sistemdeki solucanlarin %90 ilk kata cikmis oluyor. Bunun nedeni bu turun yuzeyde besleniyor olmasi. Ama artik 2 sistem oldugu icin bu sene uretim daha cok olacak. Ayrica bahcedeki soguk kompost kabindan (kullandigim system http://www.tumbleweed.com.au/pages/d...?page_id=19697) yakasik 150 lt civarinda bir kompost elde ettim. Kullanima gelince : bahcedeki soguk kompostu elma agacimin etrafina serdim. Sonucu seneye gorecegiz. Ama satin aldigim mantar kompostu bu sene oldukca iyi sonuc verdi. Agaci diktigimin 2 yilinda yaklasik 10 kilo civarin urun aldim. (Agac yaklasik 2 metre boyunda ve 3 tur asili.). Vermikompost benim icin daha degerli oldugundan denemelere tohum uretimi ile basladim. Hindistan cevizi lifine (cocopeat) %20-%30 (bundan fazlasi genellikle aksi etki yarattigi soyleniyor!) solucan gubresi ekledim. Urettigim fideler makul bir zamanda cimlendi. Bahceye ekim asamasina kadar oldukca saglikli bicimde gelistiler. Fidelerin bir kismini bahcelede haziladigim yerden kalaslarla 25 cm cevirdigim sebze bahcesine diktim.( Kullandim toprak Kum, kompost ve agir gubresi karisimi icermekteydi. Kis doneminde yesil gubre olarak cesitli tur bezelye ve lupin turleri yetistirip ekimden bir ay once topraga karistirmistim. ) Sonucta kisa girerken benim yetistirdim ceri domatesinin ana dal uzunlugu yaklasi 3,5 metre idi. Arkadasina verdigim fideler 2-2,5 metre civarinda buyudu. Bir bitkiden sezonda yaklasik 6-8 kg domates aldim. Ayrica bu sene hic bir ilaclamaya gerek kalmadi.
Bitki toprak hastaliklari ile mucadelede cok gerekmedikca guclu ilaclar kullanmiyorum. Eger kullanmak gerekirse organic sertifikali olanlari kullaniyorum. Sulamada damla sulama kullaniyoum. Bahcedeki cim alan dahil her yer bu sisteme bagli. Urunleri ozelliklerine gore her sene farkili yataklara dikiyorum. (Crop rotation) Bununla topraktan kaynaklanabilecek hastaliklari en aza indirmeye calisiyorum. Topragin isisini ve nemini korumak icin cesitli saman turleri kullaniyorum (mulch). Bu sayede yazin sebze bahcesinde gunluk metrekare basina 9lt su kullandim. Ve tabi ki birbirleri ile uyum saglayacak urunleri bir arada yetistirmeye calisiyorum (domates ve feslegen gibi.) Biz burada atik kis sezonuna giriyoruz. Bahcede fazla yapacak bir is kalmadi. Sizler ilkbahari bitirirken bahcede basarilar bol ve saglikli urunler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşım şimdiye kadar ne miktarda solucan gübresi uluşturdun, uluşturdğun bu gübrelerle bitki yetiştiriyormusun, bu seneki bitki ve sebzelerinin resimlerini eklersen solucan gübresi ile yetişen bitkiler üzerindeki gelişmeleri görebilirmiyiz .

Ardaşım mevcut solucanlarının sayısını arttrımak için bir çalışma yapıyormusun; Solucan üretimi hakkındaki bilgilerin nelerdir.
Oradaki evinin bahçesi bu işleri yapmaya müsaitmidir, oraganik tarımla ilgilendiğine göre bunun ne anlamda pratik ta gerçekleştiriyorsunuz, bitki toprak hastalıklarına karşı ne gibi tedbirlerle mücadele ederek bunların olumsuz etkilerinden kurtuluyorsunuz.

satırlarıma son verirken bu uğraşılarda sana sonsuz mutluluk ve başarılar dilerim hoşça kal sevgi ve saygılarla

x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön