Cyperus esculentus:
Topalak ya da çoban sarmısağı olarak bilinir. Çanakkale, Balıkesir, Gümüşhane, Tokat, Isparta yörelerinde yetişir.
Topalaklı cacık
Malzeme: 1 kg salatalık, 400 gr topalak kökü, 1 kg yoğurt, 4 tatlı kaşığı nane, 2 litre su, tuz.
Hazırlanışı: Soyulan salatalıklar küçük küçük doğranır. Yoğurt, tuz, nane, ilave edilir. Temizlenerek dövülen topalak kökü ve su katılır.
Topalak çayı
Malzeme: 1 litre su, 1 çorba kaşığı kurutulmuş bitki yumrusu, limon ve şeker.
Hazırlanışı: Yıkandıktan sonra gölgede kurutulan yumru dövülür. İyice kaynatılmış suya, 1 çorba kaşığı ilave edilir. 5 - 10 dakika bekletildikten sonra şeker ve limon ilavesiyle içilir.
Daucus carota: Yabani havuç, kenniç, kürdan otu olarak bilinir. Kastamonu, Çorum, Aydın, Antalya ve Mardin yörelerinde yetişir
http://www.milliyet.com.tr/2001/08/10/yasam/ayas.html