View Single Post
Eski 16-09-2006, 22:40   #6
saka
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
pH kalibrasyonu ile, pH ölçer bir cihazın ("pH Meter") kalibrasyonunu mu ifade etmek istiyorsunuz? Eğer öyle ise şöyle bir hızlı cevap verebiliriz:
Toprakta pH ölçmek için bir proba bağlı elektronik ölçerler ile toprağın pH durumu analiz edilmeye çalışılabilir. Keza nemlilik gibi bazı bilgilerde bu gibi okuyucular tarafından gözlemlenebilmektedir. Bu ölçü aletlerinin probları zamanla ve kullanımla orantılı olarak bozulabileceği gibi doğru saklama koşullarında bulundurulmadığında da bozulabilir. Belli aralıklarla veya hassas okumalar gereken durumlardan önce cihazların okuma kabiliyetleri kalibre edilir (ayarlanır) ve bu sayede ölçümdeki olası hata payları asgariye indirilmeye çalışılabilir. Nasıl yapıldığına gelince, eldeki ölçü aletine bağlı olarak belli değerlerdeki pH'ı bilinen numunelerde okuması onaylatılır yanlış okuyorsa, üzerindeki ayar vidası veyahut potansiyometre gibi ayar yerlerinden ayarları yapılır. Aynı otomobillerin sübap ayarı yapıldığı gibi!

Eğer, pH kalibrasoyunu ile toprağın pH regülasyonu ile ilgili soruyorsanız bu konuda forumda arama yaparak pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Toprağın asidik mi bazik mi olacağına toprağa yapılabilecek ilave katkılar ile müdahale edilebileceği gibi sulama suyununda gerekiyorsa asidik olması için tamponlanması mümkün olabilecektir.

Soruyu mümkün olduğu kadar anlaşılır ve kapsamı hakkında fikir verecek şekilde sorduğunuz ölçüde, forumdan alacağınız yanıtlar daha da tatminkar olabilecektir.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön