View Single Post
Eski 25-04-2009, 23:05   #406
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmet4343 Mesajı Göster
Tabi ki toprak ve su analizleri yaptırıcam ama sizden chandler hakkında bilgi istiyorum. Düşündüğüm bölge de kış aylarında en düşük sıcaklık yaklaşık -25 derece. Chandler cinsi bu soğukluğa dayanabilir mi? Birde burda köylüler domates, biber vs fidelerini 15 mayıstan sonra bahçeye ekiyorlar yani 15 mayısa kadar ilk bahar geç donları görülebiliyor. Bu donlar dikeceğim cevizleri ne derece etkiler? Bu civarlarda ceviz yetiştiriciliği yapan yok ama parça parça değişik yerlerde yaklaşık 100 e yakın düşük verimli genelde 30-40 yaşından büyük ceviz ağaçları var
-25 C uç değerdir. Çoğu yıllar genellikle -15, -18 olur. Çok istisnai olarak -25 leri görür.

Yerli çeşitler için kış soğukları ile ilgili olarak sorun oluşacağını düşünmüyorum. Ama hangi çeşit fidan olursa olsun ilk yılalrında soğuk zararı oluşacaktır. Bu o çeşidin orada olamayacağı anlamına gelmez, sadece fidanların tepkisini gösterir.

Chandler'ın en düşük kış soğukları ile ilgili dayanım derecesi hakkında tam bir bilgimiz yok, ayrıca mevcut bahçelerin sonuçlarını görmek için henüz erken. Bunun için biraz beklememiz gerekecek. Beklentiler ve tahminlerin olumlu olduğunu da söylemem lazım. Şu an bu çeşide karar verirseniz belirsizlikleri ve riskleri de göze almış olursunuz. Prof. Dr. Yaşar Akça'da şu an için Chandler'ın karasal bölgeler için tavsiye ediliyor olmasına karşı çıkıyor (Bknz. www.ceviz.gen.tr).

Chandler la ilgili kış soğukları haricinde geç uyanması dolayısı ile gelişimini sonbaharda geç vakitlere kadar sürdürme riski vardır. Bu da henüz pişkinleşmemiş sürgünlerin ve meyve dallarının sonbaharda zarar görmesi demektir (bu durum karasal bölgelerde tüm yerli çeşitlerimiz için de bir sorundur). Bu da verimin düşmesi anlamına gelir. Bunların adaptasyon çalışmaları ile belirlenmesi gerekiyor.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön