View Single Post
Eski 24-04-2009, 10:09   #20
balbay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Sn zeytinci'

Bu hurmanın gerçekten adı Alaçatı hurmasımıdır bilimsel olarak bilmiyorum. Ama Karaburun da yediklerimizden çok farklı olduğu kesin. Kendi zeytin ağaçlarımın hemen hepsinde hurma oluşumu var. Sizin anlattığınız gibi mantar-çiğ-kuvveli rüzgar dolayısı ile olanlar sanırım daha kahverengi ve daha lezzetsiz olan tipler. Hatta burada kurtlu tabiri bile kullanıyorlar bu tip için. Bir de gerçekten dalında simsiyah ve sadece buruşmuş görüntüsü ile olgunlaşan bir çeşit var. Elinize almaya çalışınca yağ salıyor. Bu çeşit de iklimsel özelliklerden dolayı bu şekilde olgunlaşıyordur sanırım. Ama yerel pazarda köylünün sattığı bu iki tür bile toplamda sanırım 300 kg kadar ancak vardır. Yani işin kalpazanlığına kalkıştıklarını sanmıyorum.

Bunun yanında 3 sene evvel çok zeytinli 3-4 dalı keserek Alaçatı da ki komşularıma süs amaçlı vermeyi planlamıştım. Dalı assınlar görüntü olsun diye. Arabanın arkasında bu dalları unutmuşum. O arada da acilen 7-8 günlüğüne yurtdışına çıkmak icap etti. Araba da o hali ile havaalanında kaldı. Döndüğümde arabada kesif bir zeytin kokusu vardı. Neyse unuttuğum dalları buldum. Baktım zeytinler buruşmuş. Bir tanesini yedim. Aman allahım ne muhteşem bir lezzet geldi ağzıma.
Daha sonra 3 senedir 100-200 kg kadar zeytini toplatıp bu şekilde hava sirkülasyonu çok olmayan sıcak ama kapalı bir mekanda kurutmaya bırakıyorum. İnanın bu zeytinin tadına doyulmuyor.
Tesadüf eseri elde ettim ama sanırım bunu ticari olarak geliştireceğim. Sıfır tuzlu gerçek lezzeti üstünde bir zeytin oluyor çünkü.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön