View Single Post
Eski 23-04-2009, 01:44   #13
ninina84
Ağaç Dostu
 
ninina84's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 779
Sn. Şenay 32 su kaplumbağalarının davranışları eğer bir hastalıkları yoksa genelde sularının ısısıyla alakalıdır. Kırmızı yanaklı kaplumbağalar kış uykusuna yatmaz. Ama suları soğuk olduğunda hareketlerinde belirli bir yavaşlama görebilirsiniz.

Bulundukları ortamdan hoşnut olmadıkları zaman verdikleri ilk tepkiler yemek yememek ve hareketsiz durmaktır. Sularının ısısını bahsettiğiniz plastik kapta bir ısıtıcı olmadan sabit tutmanız pek mümkün değil. Danıştığım veterinerden aldığım bilgiye göre su kaplumbağalarının yaşadıkları suyun ısısının 27-28 derece civarı olması gerekiyor.

Plastik kaplarda yıllarca kaplumbağa yetiştirip başarılı olanlar var tabii ama ben elimizden geldiğince onlara düzgün bir ortam sağlama taraftarıyım. Plastik kapların boyutu malum. Dışarı çıkmamaları için de su seviyesinin belirli bir limitin altında olması gerek. Bu durumda hem suları soğuyor hem de yüzecek yerleri çok dar oluyor. Akvaryum dediğimiz balıkların yetiştirildiği gibi gelişmiş bir düzenek değil. Başlangıç olarak uygun boyutta cam bir akvaryum (kap) ve suyun sıcaklığını sabit tutmak için de bir ısıtıcı yeterli. Isıtıcı dışında filtre, ışık gibi ekler de yapılabilir. Benim kaplumbağalarım ısıtıcılı 40a 25lik bir akvaryumda yaşıyorlar. Yaz kış gayet hareketliler ve sürekli de yemek yemek istiyorlar.

Büyük olan ilk geldiğinde plastik kaptaydı. Ekim ayında yazlığımızda havalar çok soğuduğunda suyunun sıcaklığı da düştü ve bir hafta boyunca ne yemek yedi ne de yerinden kıpırdadı. Akvaryumu aldıktan sonra sorun kalmadı.

Size tavsiyem imkanınız varsa kaplumbağalarınızı bir veterinere veya en azından pet-shopta çalışan kaplumbağalardan anlayan birine göstermeniz. Eğer bir hastalıkları yoksa ısıtıcının sorunu çözeceğini düşünüyorum. Akvaryum, ısıtıcı, taş ve çakıllar toplam 70-80Lira'ya malolmuştu bana. Eğer akvaryum almak istemiyorsanız en azından sularını değiştirdiğinizde ılık su koyup kabı da kalorifere yakın bir yere yerleştirin.

Dinlenmiş su veya içme suyu kullanın. Plastik kaplarda su az olduğu için sularının 3 günde bir değiştirilmesi gerek. Neyle beslediğinizi ne kadar verdiğinizi bilmiyorum ama kaplumbağalar için olan minik çubuk şeklindeki yeşil yemlerden günde 2-3 tane verebilirsiniz. Adı sanı olmayan ambalajlarda satılan sarı renkli çubuk yemler japon balığı yemidir. Kaplumbağalar onları da yer ama ihtiyaçları olan besinleri onlardan alamazlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Geçmiş olsun.

ninina84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön