View Single Post
Eski 22-04-2009, 14:35   #3074
malatyalı mahir
Yeni Üye
 
malatyalı mahir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-02-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
bulunduklari ortami severlerse 12 ay boyunca cicek aciyorlar.
Saglikli menekse yetistirebilmek icin 5 tane onemli unsur var:


Cicegin bulundugu odanin isisini sabit tutun. Kisin soguk odaya koymayin.



Verdiginiz su miktarina dikkat edin. Eger saksinin altindaki tabakta su birikmis bir sekilde uzun sure durursa meneksenin kokleri curur. Cicegin suya ihtiyac duyup duymadigini anlamak icin parmaginizla togragina dokunun. Eger toprak elinize yapismiyorsa sulama zamani gelmis demektir.

Menekseler isigi cok severler. Fakat direk gunes isigindan korumak gerekir. Yoksa yapraklari ve cicekleri yanar. Eger kisin cicek acmasini kolaylastirmak isterseniz cicegin uzerinden 30cm yukari biryere iki tane 40w lik isik takin ve bu isigi 14 saat acik tutun.



Menekseler nemli ortamlari sever. Saksinin altinda bulunan tabagin icine cakil taslari koyarsaniz biraz nem saglamis olursunuz. Tabi taslari biraz islak birakmak gerekir. Diger ciceklerde oldugu gibi yapraklarina asla su puskurtmeyin. Aksi takdirde isiga ciktiginda yapraklari yanabilir.
Fakat meneksenizin yapraklari toprakli veya tozlu ise cok soguk olmamak sartiyla suyun altinda yikayabilirsiniz. Yikadiktan sonra yapraklarini ozellilede cicegin orta kismini bir pecete veya havluyla iyice kurulayin. Cicegin uzerindeki su tamamen kuruduktan sonra yerine koyabilirsiniz.



En son olarakta menekseler beslenirse guzel cicek acarlar. Turkiye'de cicekler icin ozel besleyici ilaclar satiliyormu bilmiyorum. Sizin cicegi beslemek icin kullandiginiz ne varsa onu menekse icinde kullanabilirsiniz sanirim. Eger ABD veya CANADA'da yasiyorsaniz Afrika Menekseleri icin ozel satilan fertilizerlar var. Kutunun uzerindeki labeli okuyup uygulayabilirsiniz.
Bazen asagidaki hastaliklar menekselerde gorulebilir:


Eger yapraklarin uzerinde kahverengi lekeler varsa sebebi cicek cok soguk suyla sulanmis demektir.



Eger yapraklar sarariyorsa sebepleri kuru hava, yanlis miktarda sulama (cok az **** cok fazla), veya cok fazla gunes isigidir.

Menekseniz cicek acmiyorsa sebebi yeterince isik almamasidir. Eger menekseniz yeterince isik aliyorsa cicek acmamasinin sebepleri cicegin soguk bir odada bulunmasi, odanin havasinin kuru olmasi, **** saksisinin cok sik degistirilmesidir.



Yapraklarin uzerinde lekelerin olmasinin sebebi cicegin cok fazla direk gunes isigi almasidir. Bu ozellikle yaz aylarinda gorulur. Yapraklarin uclarinin sariya donustugunu ve uzerinde delikler oldugunu gorurseniz ciceginizin yerini degistirin.



Son olarakta eger yapraklarin uc kisimlari kivriliyorsa ve yapraklar rengini kaybetmisse sebebi cicege soguk vurmasidir. Kisin ozellikle geceleri ciceginizi camin onunde bulundurmayin. Cicegin bulundugu oda her ne kadar isitilmis olsada meneksenin zarif yapraklari ve cicekleri zarar gorur

malatyalı mahir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön