View Single Post
Eski 22-04-2009, 14:32   #73
orhanarda
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Teşekkürler sevgili fugo,

Öncelikle resimlerden anlaşıldığı kadarıyla( bahçe kapısı 2m olarak referans alınırsa) bu paulowniacıklar 9-10 metre boyunda sağdaki daha kısa tabii ki, aslında 15 senede ortalama 20m yi bulmaları lazımdı.Bu boyu bulamamış olmalarının muhtemel sebebi, budama eksikliği.Özellikle 1 yılın sonundaki paulownialar toprak hizasından 1 cm yukarıdan kesilerek köklerinin odunlaşması sağlanır. Bir sonraki sene daha odunsu köklü ve daha uzama potansiyeli olan paulownia fideleri ortaya çıkar.

Yine resimlerden anladığım kadarıyla bu paulowniacıkların dal budaması da yapılmamış. Aslında paulownia hakkında ki genel kanı, ne kadar çok dal bırakılırsa okadar az kaliteli kereste ortaya çıkacağıdır. Ancak maalesef ben bu bilgiyi herhangi bir yerli kaynaktan onaylayamadım. Bir diğer konuda tabii ki kaldırım konusu. Ayrıca duvarın da bu paoulownia cıklara engel olduğu aşikar. Bu yaşta ki paulownialar özellikle 70-100 cm çapında toprak tacı isterler.Bu hem su toplama hemde toprağın nefes alması için çok önemlidir.

Toprağın nefes alması konusuna girmişken paulownialar çok su sevmelerine karşın çok su tutan toprağı(kil vb.) sevmezler, ayrıca paulownia fideleri dikilirken perlit vb maddelerin karıştırıldığı ve toprağın hava almasının sağlandığınıda belirtmeliyim.Bide üstüne üstlük bu paulownalar 1.5 metreden yukarda olan dip suyuda sevmezler. Yani anlayacağınız bu ağaçlar biraz huysuzdur.

Dikildikleri dönemde soğuk,don veya kuvvetli rüzgarlar olduysa buda kereste kalitesini etkiler.Şu an ki estetik görüntüleri bir harika. Ancak eğer komşunuz daha sağlam,daha uzun ve kerestesi daha makbul bir paulownia istiyorsa, kışa girmeden önce bu ağaçları toprak hizasından 1-2 parmak yukarıdan keser üzerine torf ilave ederse ve kış sonunda çıkmaya başlayan filizlerden en kuvvetlisini bırakır geri kalanı budar ve aşı macunu ile kaparsa. 2-3 yıl sonra daha uzun ve daha sağlam ağaçlara kavuşabilir. Ayrıca birde o kaldırımlardan 3-4 taş söküp etrafını daha da açarsa değmeyin paulownialarınızın keyfine...

Bir önemli notum ise, burada ki üyelere;
Çok estetik ağaçlar olan paulowniaların yetiştirilmesi hakkında daha fazla detay varsa lütfen gerek mine hanım, gerekse diğer üyeler bu bilgileri burada sunsunlar.Ziraa bilmediğim her bilgi benim için oldukça değerli. Bireysel ve amatör bir ruhla yaptığım bu çalışmalara etki etmeniz benim için çok önemli.

orhanarda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön