View Single Post
Eski 22-04-2009, 13:27   #111
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Bu konuya uzun zamandır rağbet olmamış. Oysa dünya ısınmaya devam etmekte. Atmosferin ısı artışı 1C leri buldu ve 2C'ları bulduğu zaman artık Dünya kendini soğutamayacak. Bir buhar tabakası aynen bir sera gibi iyice dünyayı saracak ve kaçınılmaz son...

Bu kaçınılmaz son uzakta görünmüyor... Artık filmlerde bile dünyanın sonu konu edilmeye başladı. Kendi elimizle felaketleri çağırıyoruz.

Kyoto'dan bahsedilmiş. Kyoto'da hiç kimse sizi birşeylere zorunlu tutmuyor. Gönüllülük ilkesine bağlı bir proje aslında. Saptırıldığı doğru. Türkiye katıldığı toplantıda "Ben gelişmiş ülkeyim, Kyoto'yu kabul ediyorum" demiştir. Ha bu doğru mudur tartışılır. Bunun nedenleri içinde katılımcıların yeterince bilinçli olup olmadığı, konu hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları, gelişmiş-gelişmekte olan ülke kavramlarının yarattığı gururdu, altında yatan başka nedenlerdi öyleydi böyledi... Öte yandan Amerika ve Çin, ki karbon pastasında en büyük pay bunlara ait, bunu kabul etmemişlerdir. Henüz parlementolarından geçmemiştir ve 2012 yılına dek hiçbir şey yapmak zorunda değiller.

Kyoto bir para sızdırma aracı olarak düşünülmemeli. Eğer bir firma milyon dolarlık yatırımlar yaparak karbondioksit miktarını azaltırsa ve kendisine düşen kotanın altına indirgeyebilirse karbondioksit miktarını, o halde fazladan kotası kadarını satabilmeli. Bu da uygulama için teşvik edicidir. Biz çevrecilerin meşhur lafı vardır: "Kirleten öder". Mantık buna dayalı.

Her faaliyetimizde karbondioksit üretiyoruz. Google'a yaptığımız her tıklamada bile. Ama google ne yapıyor? Yıllık kullanılma miktarı ve faaliyetlerinin karbon miktarlarını hesaplayarak, o karbonu absorbe edebilecek faaliyetlerde bulunuyor. Örneğin şu kadar karbonu şu kadar ağaç dengeler denilerek ağaç dikimleri yapıyor. Enerji tasarrufu sağlayan ampüller, su tasarrufu sağlayan çamaşır bulaşık makineleri belki aynı işi yapan diğerlerine göre daha pahalı satılıyor olabilir, kendi tasarruf ettikleri karbonu satarak para da kazanıyor olabilir. Ama zamanında bunun için yatırım yapmışlardır, çevreleri için bir adım atmışlardır. Buna değmez mi?

Şu ülke bu ülke kirletti bedelini biz ödüyoruz mantığı olamaz. Dünya bir gemi, içinde kocaman bir deliği var. Eğer bana ne deliği açan kapatsın dersek hep beraber batarız.

Yapılabilecek pek çok şey var. Günlük yaşamımızdan tutun da alternatif projelere kadar. (Örneğin arıtma tesislerimizi bile değiştirebiliriz.. BAKINIZ

Bunu, bugüne kadar bize katlanan Dünya'ya borçluyuz. Bugün uluslarararası kabul edilmiş Yeryüzü günü. Hepinizin Yeryüzü günü kutlu olsun.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön