View Single Post
Eski 21-04-2009, 14:34   #82
tabiat
Ağaç Dostu
 
tabiat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 605
yatay-katlı sistem değerlendirme

Bu başlığı açarken hem katlı hem de yatay sistemi farklı açılardan değerlendireceğimizden bahsetmiştim. Sanırım artık bu değerlendirmeye başlama zamanı geldi. Tamamen kendi deneyimlerim ve gözlemlerime dayanarak şunları söylemek isterim.

-Öncelikle daha önce de toprakta marul ve pek çok bitki yetiştiren biri olarak diyebilirim ki böyle hızlı bir büyüme görmedim. Marullarda her gün yeni bir yaprak sayıyorum. Hızlı gelişen bir bitkideki aksaklığın da hızla ortaya çıkacağını bildiğimden akşam eve gittiğimde aklım serada kalıyor. Sabah telaş içinde seraya bakıp iyi olduklarından emin olunca rahat bir nefes alıyorum.

- Katlı sisteme baştan beri daha sıcak bakıyordum. Şu ana kadar da işçilik açısından daha kolay olduğunu gördüm. Köşeli boruların kullanıldığı yatay sistemin su tahliyesi için ek bir çalışmaya ihtiyacı var. Suyun yağmur oluklarına döküldüğü yerlere tıpalı delikler açıp sonbahar üretimine öyle başlayacağım. Çünkü su tahliyesi büyük sıkıntı oluyor.

-Yatay sistemde Açık kanallardaki buharlaşma fazla olduğundan daha sık eriyik eklemek gerekiyor.

- Su miktarı arttıkça ec - ph kontrolü ve ayarı zorlaşıyor. Değerler katlı sisteme göre daha çok değişiklik gösteriyor.

-Fidelerin arasında gezmek için her seferinde sistemi taşıyan profilin altına girip çıkmak gerekiyor ki bu konu zaten en başta sizler tarafından da dile getirilmişti. Ama deneyip görmek gerekiyordu.

- Her iki sistem için de bir dahaki sefere pet bardak kullanmayı düşünmüyorum. Boruların dışında kalan ve güneş gören kısımlarda yosunlaşma oluyor. sanırım delik çapına uygun ağızlı viyoller kullanacağım.

Verim konusunda yorumumu daha sonraya bırakıyorum. Çünkü henüz şu kadar marul yetiştirdim diyecek durumda değilim. Bir aksilik çıkmaz da 2 haftaya kadar hasadı gerçekleştirirsek verim yönünden de kıyaslama yapabilirim.

tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön