View Single Post
Eski 12-09-2006, 12:47   #3
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Üreticileri bilmem ama, fide üretim ve pazarlama yapan şirketlerden şöyle bir duyum almıştım geçen yıl. Artık karpuzlar çok iri olmaya başladı. Bu irilik kuşkusuz uzun yıllardır yürütülen ıslah çalışmasının ürünleridir. Ancak günümüzde bu aşırı irilik ve sululuk nedeniyle bazı üretim, pazarlama ve tüketim sorunları ortaya çıkmaya başlamıştır.

Mesela;
1) (üretim aşaması) Karpuz artık tarlada gördüğü en küçük bir yaralanma nedeniyle çatlamaya ve çürümeye başladı. En küçük bir böcek **** kuş zararında ekşimeler oluyor. Özellikle kabak üzerine aşılı karpuzlar aşırı su ve besin maddesi yüklemesi nedeniyle çok kırılgan olmaya başladı.

2) (pazarlama aşaması) Artık karpuzu taşırken daha dikkatli olmak gerekiyor, çünkü çok çabuk kırılıyorlar. Aşırı iri karpuzlar istif edildiğinde altta kalanlar yenilmeyecek hale gelmekte. Çok iri karpuzu pazarlamak ta zor olmakta. iki üç kişilik bir aile bu irilikteki karpuzu tercih etmemekte, bu tür karpuzlar ancak otel, lokanta gibi büyük yerlere pazarlanabilmekte. Üstelik aşırı iri karpuzların depolama ömrü de kısalmaktadır.

3) (tüketim aşaması) Bir karpuz alıp 1 hafta yemek zorunda kalmak. iki üç kişilik aileler aşırı iri karpuz alırlarsa hem bir hafta yemek zorunda kalacaklar hemde bir adet karpuz buzdolaplarının yarısını kaplayacaktır. buzdolabında 4-5 gün kalan bir karpuz ise orjinal tadından yoksun olacaktır. Zaten aşırı iri karpuzların buzdolabında depolama ömrü de kısa olmaktadır.

Dolayısıyla karpuzun boyutlarındaki küçülme satın alınan F1 tohumlarının bu yönde ıslahından olabilir. Hatta aldığım bir duyuma göre, en az iri karpuzlar kadar şekerli, en az onlar kadar küçük çekirdekli, fakat çok küçük (bir **** iki porsiyonluk) karpuzlar üretmek için çalışan firmalar varmış. Bu yönde ıslah çalışmaları yürütüyorlar.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön