View Single Post
Eski 10-09-2006, 14:16   #23
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
****** Bitkisel Üretimde kullanılan gübreler Tarımsal İlaç ve Gübre Bayilerinde Ziraat Mühendisleri tarafından satılır. Bunu biliyorsunuz diye düşünmüştüm. Ancak büyük şehirlerde yaşayanlar bu bayilere ulaşamıyorlar. Çünkü büyük şehirlerde merkezde tarım yapılmadığı için ilaç bayileri de olmuyor. Ben de onun için bir markette belki besin maddesi bulabilirsiniz demiştim.

Gübre ve ilaç bayilerine ulaşabilirseniz, %46 Azot ihtiva eden (üre) gübreden isteyin. Normalde 50 Kg'lık torbalarda satılır. Açık satılması yasaktır. Ancak bir şansınızı deneyin. Bazı bayiler az miktarda isteyenler için açık poşet bulunduruyorlar (ama yasaktır haa). Normalde önerilen miktar bitkiye göre değişir ve dekara göre hesaplanır. Mesela Mısır bitkisinde dekara 10-12 kg azot verilir. Tabi bu hesapta anılan miktar saf azot miktarıdır.

Bir sorun bakalım Bayii arkadaşlar ne diyecekler. Eğer çözüm bulamazsanız benim pratik bir yöntemim var. Yüksek Lisans çalışmamda yetiştirdiğim Maydanozlar için kullanmıştım. Hesaplar hep dekara **** hektara göre olunca biz de pratik bişeyler geliştirdik. Sulama suyuna ekliyorsunuz gübreyi.

Süspansiyondaki saf azot miktarı %1 olacak şekilde hesaplayın. %46 azot ihtiva eden Üre gübreyi yuvarlayıp %50 olarak görelim. 500 ml sulama suyu hazırlayacaksanız 500 ml su içine 10 gr Üre gübre ekleyeceksiniz. Bu da yaklaşık 1 çorba kaşığı yapıyor. Gübreyi su içinde (çalkalayarak) iyice eritip sulama suyu şeklinde saksıya döküyorsunuz...

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön