View Single Post
Eski 09-09-2006, 08:48   #69
faris
-
 
Giriş Tarihi: 28-08-2004
Mesajlar: 79
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aybala
Faris Bey açıklamalarınız için teşekkür ederiz.
Bir başka konuda da fikrinizi almak istiyorum.

"Sen de mi Brutus! "
"Sen de mi Brutus? "

Sezar bu cümleyi senatoda Brutus tarafından bıçaklandığında şaşkınlık ve dehşet içinde söylemiştir. Bu cümle soru cümlesi gibi görünse de Sezar'ın bu cümleden cevap beklentisi yoktur. Bu yüzden cümle sonunda "!" olmalıdır diye düşünüyorum.
Bunu bilmiyorum Aybala... İmla klavuzuna bakıp araştırmaya üşeniyorum şu anda. Bu konuya ilk kez dikkat çektiğinde, cümle sonuna ünlem işareti koymuşsun. Bu nedenle ben de, ünlem ve soru işareti arasında kaldım ve tercih hakkımı soru işaretinden yana kullandım.

Aslında bana kalırsa, forum ortamında yazılan mesajlarda imla işaretleri konusunda çok fazla titiz olmaya gerek yok. Örneğin, Backyard mesajlarında hiç imla işareti kullanmaz ama yazım / kural hatası da yapmaz. Aynı şekilde, Attila İlhan'ın şiirlerinde de hiç imla işareti yoktur ama bu, onun Türkçe'yi doğru kullanmadığı anlamına gelmez.

Bence asıl önemli olan, basit birkaç kurala uymak ve kelimelerin yazılış biçimlerini anlama zorluğu oluşturacak şekilde çarpıtmamak. Cümlenin sonuna ünlem konulacakmış konulmayacakmış, pek de o kadar önemli değil.

"Ön izleme yap" butonuna basıp yazılanların tekrar okunmasıyla rahatlıkla çözülebilecek meseleler bunlar. Yazılanların yıllarca burada asılı kaldığı ve yüzlerce insan tarafından okunduğu düşünülürse, mesajlara biraz daha fazla özen gösterme zahmetine değer bence

faris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön