View Single Post
Eski 07-04-2009, 23:45   #113
BalıkcıSerdar
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Merhabalar, ancak gecenin bu saatinde fırsat bulabildim

Yukarıdaki mesajlarımdan birinde (109. mesaj) fotoğrafladığım çeşmenin yapım aşamalarını dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle, yeterli kalınlıkta (en az 25-30 cm. çapında) ve yeterli uzunlukta (çeşmenin işlevi ve yeri açısından yüksekliğinin gerektirdiği uzunlukta, takriben 80-100 cm.) kütük bulmanız gerekiyor ki bence işin en zor kısmı bu

Benim bulduğum kütük, yeni kesilmiş bir sedir çamı idi. İlk iş olarak kabuklarını soydum (yaşken soyulması hem çok kolay, hemde gövdeyi zedelemeden yapılıyor). Yaklaşık 4 ay gölgede kurumaya bıraktım, yinede yer yer çatlaklar oluşmasına mani olamadım. Yeterince kuruduğuna kanaat getirdikten sonra, ilk önce, tahta kurtu ve diğer zararlı böceklere karşı, teneke içerisine daldırma yöntemi ile ilaçladım. Daha sonra, vernikli ahşap koruyucu uyguladım (yine daldırma yöntemi ile) o da yaklaşık bir hafta kuruduktan sonra, kütük üzerinde çalışmaya başladım.

İlk olarak, çeşmenin ön yüzü olacak kısmı ve ön yüzünden çeşmeyi çıkartmam gereken yeri belirledikten sonra, arka kısmın ortasına yaklaşık 4 cm. eninde bir yarık açmam gerekiyordu (kütüğün çeşme çıkartacağım yerinden tabana kadar). Yarık açacağım kısmı belirleyip işaretledikten sonra da, daire testere ile iki çizgi halinde ve 6 cm. derinlikte kesikler açtım.

Alttaki ilk fotoğrafta, kesiklerden birinin ucu görünüyor, 3. fotoğraf ise kullandığım daire testereye örnek.

Eklenen Resimler
   
BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön