View Single Post
Eski 02-04-2009, 04:47   #7
Deniz Abi
Yeni Üye
 
Deniz Abi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
Sayın Sarıcan'ın verdiği linkteki belgenin tercümesi

Geleceğin bahçe sistemi Ev Hiponikası
Hiponika nedir?


Name:  1.jpg
Views: 7333
Size:  57.5 KB


Hiponika, bitkileri hava ve su kullanarak büyütme yöntemidir. Hiponika, toprak veya organik gübre kullanmaz. Tüm bitkiler Hiponik metodu ile serbestçe büyüyebilirler. İlk kez 1985 yılında, Tsukaba Bilim ve Teknoloji Fuarında, bilimsel tarım uzmanı Shigeo Nozawa tarafından bir domates tesisi projesinde halka tanıtılmıştır. Nozawa, genç bitkilere sadece taze su ve gübre vererek, bitki başına 12,000’den fazla dev “hiponika domatesi” yetiştirmeyi başarmıştır. Yaptığı yorumda: “Tek yaptığım ağaçların büyümesine zararlı olacak durumları ortadan kaldırmamdı. Sadece tamamen kendilerini kanıtlamalarını kolaylaştırdım” demiştir.

Gübre
Botanik kompozisyonlar Karbon (C), Oksijen (O) ve Hidrojendir (H). Bu üç bileşen, bitki özlerinin %93’ünü oluştururlar. Bunların tümü Hava ve Sudan doğal olarak alınabilirler. Kalan %7 esas olarak Nitrojen (N), Fosfor (P), Potasyum (K) ve diğerleridir. Diğerleri ise Kalsiyum, Magnezyum ve Mineraller gibi eser elementlerdir. Her bir bileşenin yüzde oranları hemen tüm bitkiler için aynıdır.

Tüm bitkilerde gerekli besinleri emmek için kökler bulunur. Ancak siz tarım için toprak kullanıyorsanız, her bir bitki için gübre düzenlemesini ayarlamanız gerekir. Sıklıkla başlangıçta toprakta gübre yoktur.

Sebzelerin DNA’larında bir çeşit program yüklüdür. Gerekli besinleri kökleriyle otomatik olarak emerler. Bitkilerin büyüme dönemlerinde gereken besinler zaman içinde değişmektedir. Toprak kullanıldığında bu nedenden dolayı gübre düzenini ayarlamanız gerekir.

Diğer yandan, Hiponika yönteminde gübre düzenini ayarlamak çok kolaydır. Tüm bitkilerin bedenlerinde ihtiyaçları olan besinleri seçmek için birer program bulunduğu için, Hiponika sistem içinde aynı gübreyi bulundurmakta ve her bitki zaman içinde ihtiyacı olan besini emmektedir. Gübre ayarlaması yapmaya gerek yoktur.

Toprağın etkisi
Bitkinin büyümesi süresince kök büyümesi topraktan etkilenir. Toprak birçok farklı büyüklükte mineral zerreleri biriktirir ve kökler bu zerreler arasında büyür. Bu nedenle kökler toprakta dolanırlar.

Kökler besini emdiklerinde toprak yine kökleri rahatsız eder. Gübrenin yoğunluğu toprak içinde aynı değildir. Bu nedenle tüm kökler gübreyi eşit alamazlar.

Organik metot
Besin zinciri gereği, hayvan ve insan artıkları, hayvan ölüleri, ölü bitkiler gibi organizmalar tekrar toprağa dönerler. Topraktaki mikroorganizmalar bunları çözerler ve anorganik maddelere dönüştürürler. N, P, ve K gibi inorganik moleküllerin bazıları bitki kökleri tarafından su ile birlikte tekrar emilirler.

Organik metot bu süreci takip eder. Bir tür doğal tarım yöntemidir.

Kimyasal gübre metodu
Eğer N, P ve K gibi inorganik gübreleri bitkiye verebilirsek, bu tarımı geliştirmek için daha iyi bir yol olur. Bu, modern tarım tekniğidir ve Hiponika yöntemi de aynı fikri takip eder.

Kimyasal gübre yöntemi ve Hiponika yöntemi arasındaki fark
Aradaki fark kimyasal gübrenin dengesidir. Eğer tüm kimyasal gübreyi mükemmel şekilde inorganik iyon haline getirir ve köklerin bunları emmesini sağlayabilirsek kimyasal gübre yöntemini kullanmakla ilgili bir sorun kalmaz.

Normalde mikroorganizmalar, solucanlar ve böcekler toprakta yaşar. Eğer toprağa birçok kimyasal gübre koyarsak, organik maddeler iyi çözünemezler ve toprakra organik asitler olarak kalırlar. Bitki kökleri organik asitler nedeniyle zarar görür ve mikroorganizmalar da bu organik aitlerce imha edilirler. Bu da toprağın sağlığını yitirmesini sağlar.

Kimyasal gübreler tarımda toprakta kullanım içindir. Toprak kullanımı hakkındaki uyarılarda bulunduk. Kökler toprakta iyi büyüyemezler ve bitkiye büyümesi için kimyasal gübrelerin tam miktarlarını vermek çok zordur. Eğer fazla kimyasal gübre kullanırsanız bitkinin hayati esasları azalır ve bu nedenle kendilerini hastalıklardan korumak için tarımsal kimyasallara ihtiyaç duyarlar. Diğer taraftan Hiponika yönteminde de kimyasal gübre kullanılsa da, bunun miktarı bitkinin ihtiyacı olduğu kadardır. Hiponika sisteminde bitkinin tüm kökleri temizdir, beyaz renkli ve oldukça sağlıklıdır. Toprağın tek amacı bitkinin ayakta durmasını sağlamaktır. Suda büyüyebilirler.

Name:  2.jpg
Views: 9443
Size:  63.7 KB

Eğer bitkilerden tüm engelleri uzaklaştırırsak daha hızlı büyüyebilirler. İşte bu, Hiponika yönteminin fikridir.

Öncelikle, sadece su kullanıldığından toprağa ihtiyaç yoktur.

Kökler nefes alıp vermek zorundadır, bu nedenle suya oksijen koyarız.

Bitkiler için aynı su sıcaklığı, sabit pH ve sabit besin yoğunluğundan oluşan dengeli çevresel faktörleri sağlarız.

Su akımı. Bitkiler için su çok önemlidir ve tüm köklerin daha hızlı ve güçlü büyümesi için bir nehir gibi akıtırız.

Sonra
Domates ağacımız çok büyür ve kökler fotoğraftaki gibi olur. Her bir bitkide 12,000’den fazla dev “Hiponika domatesi” yetiştirmeyi başarırız.

Name:  3.jpg
Views: 6605
Size:  66.0 KB


Ev Hiponika Sistemi
501 Çiçek ve meyve üretimi için tasarlanmıştır.
601 Domates ve salatalık için tasarlanmıştır.
303 Farklı birçok bitkiden keyif almak için tasarlanmıştır.

Hiponika sisteminin özellikleri
1: Büyüme hızı, yerde ekime göre 1,5 ila 2 kat daha hızlıdır.
2: Ürün verimi 3 ila 4 kat fazladır.
3: Yapraklar daha sağlıklı büyür ve güneş ışığını alma yeteneği daha fazla olur. Bu nedenle tüm meyveler çok lezzetlidir.
4: Hiponika mineralden zengin su kullanır, bu nedenle tüm meyvelerde bol miktarda mineral ve vitamin bulunur.
5: Hiponika ürünleri için tarımsal kimyasal kullanmaya gerek yoktur.
6: Hiponika sistemi çok kolaydır. Yeni başlayanlar bile üretimlerinden keyif alırlar.
7: Ekipman ve güç kaynağını koymak için küçük bir alanınız varsa hemen başlayabilirsiniz.


Name:  4.jpg
Views: 6434
Size:  65.4 KB



Yetiştirme Öncesi işler:
Lütfen adım adım takip ediniz.
Burada özeti verilecektir.
1: Besin karışımı
Tankı suyla doldurup pompayı çalıştırın.
Besin A ve B’yi tanka koyun
Her 10 litre su için A ve B besinlerinin her birinden 20cc gerekir
2: Tohum ekimi
Süngeri sulayın
Süngeri bitki boşluğuna koyun
Süngere tohum koyun ve üzerini örtün
Çimlenince örtüyü alın
4: Budama

Bitki büyüdükçe desteklemek için destek çubuğunu kullanın


Name:  5.jpg
Views: 6286
Size:  32.7 KB

Deniz Abi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön