View Single Post
Eski 30-03-2009, 12:09   #19
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Sn kgursan

Benim de bir sorum olacak daha önce hiç başıma gelmeyen birşey ile karşı karşıyayım...
Bu seneki çiğdemlerimde bazıları hala çiçekteyken yapraklarında bozulmalar tespit ettim. Çiğdemlerim geçen senenin soğanları ile bu sene marketlerden aldığım soğanlar karışık halde bir saksıya ekilmiş çiğdemler. Henüz yeşil yapraklı olmaları gereken çiğdemler için bu durum normal gelmediği için soğanların saksısını devirdim. Bazı soğanların içinde minik kurtçukların soğanları yemeye başlamış olduğunu gördüm. İçlerini boşaltmışlardı. Bu çiğdemlerde kök ya çok zayıftı ya da hiç oluşmamıştı.

Bu tip çiğdemleri attım. Sağlam gördüklerimi oksijenli suda beklettim (Tamamen içgüdüsel, doğru mu yaptım bilmem) yeniden temiz toprağa ektim. Oksijenli suyla suladım. Şimdilik sorun yok gibi görünse de acaba diyorum için için bozuluyorlar mıdır?

Benzer bir şey başka bir toprakta olmasına rağmen nergislerimde de olmaya başladı. Nergisler bu sene tamamen ithal olarak nergislerdi, ilk kez yetiştiriyorum. Gene aynı şekilde birkaç tanesini söktüm, gene kurtçuk gibi yapılar vardı...

Bunların sebebi topraktan mı? Bitkinin kendisinden mi? Sulama mı? (Çok sık sulama yapan birisi değilimdir, toprak soğanları çürütecek kadar ıslak değildi zaten).. Bu duruma yapılacak birşey olur mu? Gelecek yıl içi kurtarıp saklayabileceğim soğanlar olma ihtimali var mı? Varsa ne yapabilirim?

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön