View Single Post
Eski 28-03-2009, 22:23   #364
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Merhabalar

Köpeklerin yetişkinlik dönemi 24 aylık olduğu dönemdir. Fiziken olgunlaşmaları 12 - 18 ay olsa da karakter olarak karakterin oturması, tam olgunlaşma 24 aylıkken olur.

Köpeklerde periyodlar vardır. Büyüme aşamasındaki bazı periyodlar "kritik" periyodlardır. Özelllikle 3-4 aylık dönem ile 5-7 aylık dönemler çok önemlidir.

Sanılanın aksine bu dönemlerde köpeğinizi bol bol yabancılarla tanıştırmanız gerekli. Böylece köpeğiniz insanları tanıyacaktır ve korkmamayı öğrenecektir. Nasıl oluyor bu diyorsunuzdur şimdi. Ama durum şudur:

Köpeği insanlardan izole eder ve tanımasına engel olursanız, köpek tanımadığı bilmediği şeylerden çekinecektir. Çekindiği şeylere "havlama" ile reaksiyon gösterir kimi zaman. Yavrularda görebilirsiniz bunu özellikle. Bu genellikle "vaayy koruma içgüdüsü şimdiden havlıyor" diye övünç kaynağı olsa da aslında çok tehlikeli birşeydir. Bazı terimlerin Türkçe karşılıkları yok henüz köpek literatüründe ama yabancı dilde "fear biter" denen "korku ısırmaları" bu tip köpeklerden meydana gelebilir. Köpek bilmediği ya da korktuğu şeye agresyon gösterir ve ısırmalara kadar gidebilir. Bu giderilmesi en zor davranış bozukluğudur ve sonuçları çok kötü olabilir.

Köpeğinizin yavruluk dönemlerinde kesinlikle izole etmeyin. Çocuklarla özellikle, insanlarla bol bol sosyalleştirin. Birisi sevmek istediğinde o kişi ile öncelikle konuşun. Köpeğin gözünde karşıdaki kişiyi siz karşılamış olacaksınızdır. Bu liderlik işaretidir. Köpeği sevmesine izin verin insanların. Köpeğin gözünde kişiyi sürüye "siz" kabul etmiş olursunuz. Sonra biz gidiyoruz deyin kişiye ardından köpeğinizi çağırın. Karşılaşmayı siz bitirmiş olacaksınız. Bu da liderlik göstergesidir. Bu şekilde davranarak kendinizin "lider" diğerlerinin de korkması gerekmediği kişiler olduğunu öğretmiş olacaksınız.

İnsan doğal bir varlık olarak zihninde yer alacak. Köpeğiniz olgunlaşmaya başladıkça zaten koruma güdüsü kendiliğinden gelecektir, özellikle alanı konusunda. Boxer da iyi koruyan bir köpektir. Yavruyken köpeğinizi izole etmek köpeğinizde davranış problemlerinden başka bir getiri sağlamaz size. Köpeğinizi kimseyle görüştürmeyin sizden başkası sevmesin bilgisi ne yazık ki halk arasında alışılagelmiş bir bilgidir ve köpek psikolojisinde kesinlikle doğru değildir. Ne yazık ki köpeğinizi 12 aylık olana dek hırsızlardan "sizin" kollamanız gerekir. Aksi takdirde sosyal toplum içinde uyum sağlamayan, agresif ve sorunlu bir köpek sahibi olabilirsiniz.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön