View Single Post
Eski 23-03-2009, 09:29   #12
Remzi Sarıoğlu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 262
Bu konular konuşularak çözümlenebiliyor.

Kişi elma, kıraz veya buğdat yetiştiriyor. Bu fiyat buna ait. Siz ise aynı bahçede yetişen bir üründen bahsediyorsunuz. Zaten bahçeniz yeteri kadar büyük değilse organik sertifikası almanızı önermiyorlar. O zaman astarı yüzünden pahalıya geliyor.

Daha önce söylediğim gibi toprağınızdan ve yetiştirdiğiniz bitkinin yaprağından zaman zaman aldıkları öernekleri test ediyorlar. Bu testlerde kimyasal kalıntılara raslamamaları gerekiyor. Buna yer altı suları dahil. Arazinizin yanından otoban geçiyorsa zaten şansınız yok. Araba eksozlarından çıkan gazlar organik sertifikası almanızı engelliyor. Eksoz gazları bitkiye geçiyor ve testlerde kimyasal kalıntılar çıkıyor.

Bu arada sertifika işi sektör olmuş gibi sözünüz içinde bir şeyler söylemek istiyorum.
Bu firmaların çoğu İzmir de kurulu. Bu insanlar her ay sizin arazinize gelip örnekler alıyorlar. Devlete vergi veriyorlar. Her halde bedeva çalışacak halleri yok.

Mesela İMO firması Gökçeada'yı denetliyor. Ama siz Yalova'da olduğunuz için Yalova da kurulu Anadolu sertifikasyon firması ile anlaşma yaparsanız maliyetin çok düşük olabileceğini tahmin ediyorum.

Remzi Sarıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön