View Single Post
Eski 20-03-2009, 21:35   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Çim derzli serbest döşeme kayrak yol yapımı

Bir ara forumda bunun nasıl yapılacağını anlatmıştım, sonra daha detaylı topladım ve kendi sitemde yayınladım. Belki bir kaç üyemizin işine yarar diye burada da yayınlayayım.

Çim derzli serbest döşeme kayrak yol yapımı


Doğal bir görünüm istiyorsanız taşlarınızı kayrak taşı gibi düzgün yassı taşlardan seçin bu taşları genelde m2 olarak veya kg bazında satarlar. yolunuzun kac m2 olacağını ölçün ve o kadar taş alın. Eksik almayın çünkü uygulama sırasında çıkacak bir sorun işinizi aksatır. Taşların büyüklüğü tamamen zevkinize ve kullanım amacınıza kalmış, ancak genelde bastığınızda içinde durabilesiniz isteriz. 3-4 cm kalınlığında ve mümkün olduğu kadar düzgün taş seçerseniz tesviyeyi kolay yaparsınız. Bir de ince dişli dere kumu temin edin, taşların altına yastık olarak kullanacaksınız. Yoksa çok uğraşırsınız.

Doğal taş patikaların veya yürüme yollarının araziyle aynı yükseltide olmasını tercih ederiz,bu yüzden yolun kontürünü araziye çizin, çizmek için bir çapa ağzı, toz kireç kullanabilirsiniz veya yapacağınız yol uzun değilse bahçe hortumunu
yere yayıverin, çerçeve çıksın ya da yolunuzun genişliğinde bir çıta alın, iki ucuna birer küçük pet şişeyi kesip elde ettiğiniz iki huni bağlayın, içine de toz kireci doldurun, yolu ortalayıp elinizde yerden tuttuğunuz çıtayla hızla yürüyün, çizgiler kolayca belirlenir. Ancak cm'i cm' ine bu kontürlere uymayın, biraz içine biraz dışına taşı yerleştirin ki doğal dursun.

Öncelikle;
Malzemeyi ve aletleri hazırlayın; tohum, çapa, tırmık, elenmiş toprak, ince dişli dere kumu, taş, çekiç veya tahta tokmak , düzgün bir tahta 1 m civarında, mümkünse su terazisi (yoksa bir parca şeffaf hortuma yarıya kadar su koyup iki ucunu kapayın yan yatırdığınızda pratik, acil işinizi görecek bir su terazisi yapmış olursunuz. ).
İyice yanmış keçi gübresi temin edin, keçi bulamazsanız koyun da olur ancak, keçi koyun kadar ot yemediği, çalıların dal ve yapraklarını yediği için gübresinde daha az yabancı ot tohumu vardır. Gübreyi güzelce eleyin.

Gübrenin yanık olup olmadığını anlamak içinse; elinize bir avuç kadar alıp bakın kahve telvesi gibi görünümü varsa, taneleri bir avuçta 3-5 adetse ve kötü kokmuyorsa gübre yanıktır.


a. Evinizin yolu basıla basıla taş gibi olmuştur burada çim yetiştirmek zor olur,toprağı hafifçe çapalayıp kabartın,biraz gübre karıştırın, tırmıkla tesviye edip düzeltin, taşları güzelce temizleyin.

b.
1. Kontürü belirleyin

2. Taşları dizin, araları çok açık da olmasın , çok darda, çimlere hayat hakkı verecek açıklık olmalı en az 5 cm ama öyle 15-20 cm de olmasın. zevkinize göre taşları koyun ancak asker gibi dizmeyin, unutmayın doğayı taklit ediyoruz.

3. Her taşın etrafını çizerek belirleyin

4. Taşı kaldırın ve düzgün bir şekilde taşın kalınlığında2 cm daha derin çapa ile taşın yatağını açın dibi mümkün olduğunca düz olsun,taş varsa temizleyin.

5. Açtığınız yatağa şilte gibi 1 cm kalınlığında kumu serin düzleyin.

6. Taşı yerleştirin taş hafif yüksekte kalacak, su terazinizi koyun düzgünlüğüne bakın, hani size düzgün tahta demiştim ya üzerine onu koyun bve tahtayı hafif çekiçleyerek taşı oturtun.

7. Diğer taşa geçin, aynı işlemleri yapıp yerleştirince,tahtayı bu sefer iki taşın üzerine birden koyup teraziyi koyun ve seviyelerini kontrol edin.

8. Üçüncü taşa da aynı işlemleri yapın tahta ve teraziyle üç taşı da kontrol edin.

9. Yukarıdan başladınız zaten, geri geri geliyorsunuz ve bütün taşları da birbirlerini baz alarak tesviyeliyorsunuz.

10. Bütün taşlar yerleşince 0,5 cm kadar yüzeyden yüksek kaldılar ya, işte aralara tohumunuzu güzelce serpin.

11. Elenmiş toprak, elenmiş gübre ve elenmiş kumu eşit miktarda karıştırın, tohumların üzerine serpin.

(Önemli kural*
Serptiğiniz kapak toprağı tohumun boyutunun en fazla 2 katı olur. Siz öyle 1-2cm kapak toprağı sererseniz tohumlarınız ölür, sadece çok güçlü olanlar çıkar, bu yüzden fazla tohum kullanırsınız. Hele bazı tohumlar vardır ki kapak bile atılmaz, sadece hafifçe tırmık yardımıyla toprağa karıştırılır, çünkü çimlenmek için ışık isterler.)

12.Taşlarınızın üzerindeki toprağı da hafifçe aralara doğru süpürün.

13. Mümkünse, ektiğiniz kısımlara hafifçe elinizle okşar gibi bastırıp oturtun.

14. Dikkatlice ince püskürterek sulayın.Hortumunuza gerekirse bir başlık takın, suyu asla taşların üzerine basınçlı gelecek şekilde tutmayın,hatta yağmur yağıyormuşcasına havaya doğru tutun ,su oradan gelsin.

15. Sulamaya dikkat edin, taşlar gün içerisinde sıcağı emer ve aradaki toprak da çok ısınır tohum haşlanır.İlk çimlenme görülene kadar sürekli ıslak tutun. Sonradan su miktarını azaltın.

Aşağıdaki fotoğraf bizim bir uygulamamızdan.



www.egesera.com.tr


Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön