View Single Post
Eski 20-03-2009, 08:56   #23
sukranayalp
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Sn gulnursengel, benim de içim cız etti.
Ederini bir yana bırakın nadide bir ağaç dikmişsiniz bahçenize.

14 ay önce diktiğinize göre, ilk kuruma belirtilerinin ne zaman başladığı önemli. Koca bir ağacın bir senede kuruması şok ve yıkıcı etki yapan bir faktörün varlığını gösterir. Sulamanın devamlı çalışmasından olması benim için soru işareti. Su borusu patladı mı demek istiyorsunuz yoksa?

3 gün arka arkaya yağmur yağsa, bu ağaca zarar gelmez.

Benim ilk aklıma gelen şey (tabii bunun ne derece doğru olup olmadığını bilmiyorum) aldığınız yerde bunun yakın bir zamanda bir yerden sökülerek saksı içine oturtulup o şekilde satıldığı...Ve bu işlem sırasında kılcal köklerin zarar gördüğünü düşünüyorum.

Dikim yapılırken kökleri görme fırsatınız oldu mu ya da dikim yapılırken kök çevresi toğrağı bir anda dağılıyor muydu? Saksı yüzeyini kaplamış yabani otlar var mıydı? Bunlar da saksılamanın yeni olmadığını gösterir işaretlerdir.


Gerçekten durum vahim. Her ne kadar umutsuz olsam da, kurtarmak için şöyle bir girişimde bulunalım derim. Uçtaki dallardan tek tek kopara kopara gittikçe ana gövdeye doğru ilerleyerek kesim yapacaksınız. Kesilen dokularda yeşil rengi bulana kadar devam edin kesme ve budama işlemine. Ağaç fazla yükünden kurtulsun. Ters aşı yapılmış olan ağacın aşı noktasını kaybetme riskiniz de var ama hiç değilse anaç veya altlık kısmını kurtarmış olursunuz. Bu dönemde (yeni yeşil sürgünler verene kadar) gübreleme yapmayın. Nekahat dönemindeki bir hasta gibi göreceksiniz ağacı. Toprak neme doygunsa sulama da yapmayın. Mesela balçık gibi geliyorsa, ıslaksa...

Ben de durumu çok merak ediyorum. İlerde bilgilendirirseniz sevinirim.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön