View Single Post
Eski 18-03-2009, 01:05   #1
omer.tuncer
Ağaç Dostu
 
omer.tuncer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: Ankara.bergama,dikili
Mesajlar: 302
Topraksız tarım konusunda gaza gelmek

Arkadaşlar ben emekli teknik öğretmenim (makina) emekli olduktan sonra birkaç iş deneyiminden sonra insanlar akıl almayı değil söylediklerinin yapılmasını istiyorlar (sanayiyi kasdettim) tecrübe de işe yaramıyor iş ne kadar hızlı çıkarsa daha iyi kalite estetik sürdürüle bilirlik kimsenin umrunda değil
neyse.

Zaten benimde düşüm dü şöyle dağ başında 5-6 dönüm bir yer alıp ceviz badem ve zeytin yetiştirecektim. sonra araştırınca 10 dönümden fazla alana dikilirse bazı devlet destekleri varmış ve tamamen 1 hektarlık alanda kapama badem yetiştiriciliği yapmaya şu anda daha arazi arayışı içindeyim.

benim tecrübelerim inan olsun ya tavada likstürün ve mazı fidanı yetiştirmek suda köklendirip toprağa dikmek asma çubuklarından asma yetiştirmenin ötesine geçmedi evimde ise 6 yıldır çiçek dahi olmuyor ev ankarada vede kuzey güney doğrultusunda dışarıda asma gibi çilek ,gül gibi bitkilerle asma ile uğraşıyorum ama gül fidelerim yetişkin olmadan toprağa dikemiyorum çünki bahçemde lanet danaburnu var köklerini kemiriyor ilaç kullanamıyorum. beslediğim kedilerim var onlar zehirlenecek diye korkuyorum.

Ağaçlar netle geçen sene başka bir nedenle üye olmuştum ama epeydir sadece okuyordum.
badem yetiştiriciliği derken balkonda topraksız tarımla tanıştım hadii! bu benim aşina olduğum bir konu idi çünki ben akvaryumda bitki yetiştiriyorum pek bilimsel yollardan değil ama kendi çapımda işte şu toprakla böyle oldu şu kumla böyle oldu diye eh musluk suyu ile Ph kontrolü nitrat ölçümü fosfat ölçümü derken sebze değil ama bitki yetiştiriyorum en güzel ortamda lavtaşı kırığı dediğimiz ortamda oluyor gözenekli (süngerimsi ) yapısı köklenmeyi tetikliyor

Bu arada yavaş yavaş proje şekillenmeye başladı 15-20 dönüm arası bir araziye 10 dn kapama badem geri kalanın bir kısmında 1-2 yıl deneme vede daha sonra topraksız tarım seracılık memlekette toprak çok ama millet betonlaşmaktan vede her türlü tarımın her toprakta yapılamamasından dolayı geleceği toprakraksız tarımda görüyorum. ama inanın amaç para filan kazanmak değil çünki bitkiler size en büyük ödülü veriyor bakarsanız ve de ilgilenirseniz meyve ihmalkarlık **** tembellik yaparsanız. büyümüyor ve bunu çok çabuk görüyorsunuz. Birde çevreyi bu yönde yetikleyebilir miyiz düz arazilerde değil kayaların üzerinde bile bu iş yapılabilir. üstelik diğer sulu tarım isteklerinden çok daha az su ile tahminim (okuduklarımdan anladığım kadarı ile)salma sulamanın 10/1 kadar su yeterli oluyor

Bu kararı almamda en büyük katkıyı sanıyorum enver bey (envor) sağlıyacak gibi görünüyor mesleği ve bir profesyonel olması hem de yeniliklere açık olması bir de nikinde Manisa yazması ben dikili de bu işi yapmayı düşünüyorum da bu kanıya ise geçen gün özelden bir soru sordum herhalde cevap vermez diyede kendi kendime teselli buluyordum. baktım sitede hiç aktif olmayan bir vatandaşa üşenmemiş çevap yazmış.
Arkadaşlar demek ki insanlık bazılarımızda hala var ve üşenmeden onlara cevap yazıyorlar öyleyse varım be dedim kendime.

nisan ayı başında projeme kontak açıp bazılarının kıs kıs güldüğü başla da bak ne olacak dediklerini tahmin edebiliyorum ama ben yine de varım ya.

omer.tuncer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön