View Single Post
Eski 17-03-2009, 21:08   #10
syıldıran
Ağaç Dostu
 
syıldıran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
Merhabalar ,
Soru ve cevapları okuyunca , bazı yanlış bilgilendirmelerin olduğunu gördüğüm için sorularınıza cevap vermem gerektiğini hissettim.
1- Öncelikle ne kadar bir elektriksel güce ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Sadece bağ/bahçe evi olarak kullanacaksanız , ihtiyacınız olan talep gücü 1 kW. civarında olacağı ve genelde aydınlatma amaçlı kullanacağınız için elektrik şebekesi iletken tertibatına da bağlı olmakla birlikte pek sorun olmaz. Ama motor yükü olacaksa (Sulama pompaj vb. gibi) sorun yaşarsınız. Elektriksel güç kaynağı durumunda olan trafodan uzaklaştıkça mesafeyle doğru orantılı olarak gerilim düşümü sorunu ortaya çıkar. Elektrik dağıtım şebekelerinde yönetmeliğe göre müsade edilen gerilim düşümü oranı % 5 ' tir. Bu değeri aşan gerilim düşümü oluştuğunda elektrik dağıtım şirketi elektrik verememektedir. Gerilim düşümü nedeniyle elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren motorlar zorlanmakta bazen de aşırı ısınma nedeniyle yanmaktadırlar.
2- Sn. Tekin'in 08.03.2009 tarihli mesajında yazdığı gibi "Ev **** kulübem var elektrik bağlatmak istiyorum derseniz. Naz yaparlar hatda bağlamayabilirler.
Ama benim burda kuyum var bağ bahce yapacağım derseniz bağlatabilirsiniz. " değidir. Mesken , bağ/bahçe evi vb. benzeri yapılara elektrik götürülmesi için gerekiyorsa yatırım dahi yapılabildiği halde , tarımsal sulamaya ödenek konmadığı için maalesef tarımsal sulama tesislerine elektrik götürülmesi için yatırım yapılmamakta , elektrik dağıtım şirketince elektrik hattı tesis edilmemektedir.
3- Sn. ertansinan'ın 15.03.2009 tarihli mesajında "benim öğrenmek istediğim trafoya yakınlık mesafe şartı var mı yok mu " denilmektedir. Evet % 5 gerilim düşümünü aşmamak için , trafoya talep ettiğiniz güç ne kadar büyükse o kadar olmanız gerekmektedir. Bu konuda bölgenizdeki bir elektrik mühendisinden teknik yardım alabilirsiniz.
4- Sn. Tekin'in 15.03.2009 tarihli cevabında "Siz bence hiç beklemeyin Yüksek gerilime dayanıklı kablo ile hatdınızı kendiniz çekin.
Voltaj düşmesinin sizin oraya çekilecek hatla uzakdan yakından ilgisi yok. Trafo yetersizliği varsa zaten sorun diğer yerlerde de yaşanır.
Bir elektrikciye giderek derdinizi anlatın Normal kablo ile çekerseniz sorun yaşayabilirsiniz. Ama yüksek voltaj taşıyabilen kapalı kablolar var. Onlardan kullanırsanız sorun olmaz. Açık kablo kullanamazsınız onu tek Elektrik kurumu yapar. " denilmektedir. 220/380 V. gerilimli AG. (Alçak gerilim) şebekesinin devamına kaç kV. luk olursa olsun OG. (Orta gerilim 1-36 kV.) veya YG. (Yüksek gerilim 36 kV. üzeri) kablo çekerseniz çekin ki ; İletken kesiti aynı olduğu müddetçe düşecek gerilim düşümünde hiçbir değişiklik olmaz. Ayrıca OG. ve YG. mazlzemeleri AG. malzemelerine göre kat kat pahalıdır. Hiç gerekmediği halde , izolasyon gerilimi yüksek malzeme kullanılmasının hiç bir esprisi yoktur ve boşuna para harcamaktan başka bir şey değildir.
Sn. ertansinan ,
Sorununuzun çözümü için bir elektrik mühendisinden teknik yardım almanız gerekmektedir. İhtiyacınız olan elektriksel gücün tesbiti , yerinde etüd ve inceleme yapılarak mesafe , iletken kesiti gibi parametrelerin belirlenmesi sonucu durum netleşecektir. Selamlar . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön