View Single Post
Eski 11-03-2009, 22:26   #37
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili arkadaşlarım, Besin eriyiği içinde makro ve micro elementleri içeren bir karışım değildir. Besin eriyiği ,bitki türlerinin istediği elementleri istedikleri oranda karşılayan bir karışımdır.Bitkilerin ihtiyacı olan elementleri biliyoruz. ancak hangi oranlarda istediklerini kendi kafamıza göre yapmamızın sakıncaları vardır.
Tabiat arkadaşımız bitkideki azot fazlasının nelere sebep olacağını yazmış ,Klor fazlası altın noktalara, fosfor fazlalığının diğer elementlerin alınamamasına, kalsiyum eksikliğinin çiçek burnu yanıklarına,tat,kalite gibi birçok faktörlere etki ettiğini bilmemiz lazım.
Netice olarak biz formül hazırlıyamayız.önce bunu kabul edelim. Ben bir formül hazırladım çok güzel verim aldım, tadı çok güzeldi felan diye kendimizi kandırmayalım. Formülün kaynağı üniversitelerin,zirai kurumların veya işi bu olan ciddi müesseselerin açıkladığı formüllerdir. Biz bu kaynaklardan aldığımız formülleri tatbik etmekle yetiniriz.Zira yetiştirdiğimiz ürünü bir amatör olarak tahlil ve tetkik ettirme gibi bir şansımızın olması
uzak bir ihtimaldir.
Durum böyle olunca güvenilir kaynaklardan bulduğumuz formülleri harfiyen tatbik etmek zorundayız.
İşimiz konuyu öğrenmek olunca sorulan sorular örnek teşkil etmesi açısından rastgele
nümerik değerlendirilmiş olabilir. Ama böyle bir formüle isim verilemez.Eğer domates için
bir formül denmişse bunun gerçekten domates için olduğunu bilmemiz gerekir. Beni takip eden arkadaşlarım bunu bilmelidirler.
Şu malzemeden şukadar bundan bu kadar diye bir folmülüm veya bir karışım reçetem olamaz, zira böyle bir karışım reçetesi verile bilmesi için kullanılan malzemenin standart değişmez olması gerekir. oysa bir çok malzemenin safiyeti değişk değişiktir.
Onun için arkadaşlarıma herzaman işin ruhunu öğrenmeyi tavsiye ederim ancak o zaman hata yapma ihtimali azalır.
Buradan tabiat arkadaşımıza örnek bir çalışma yaptığı için teşekkür ederim. Zira kullanılam bütün malzemelerin % safiyetlerini firma garantisi olan etiletlerinden çıkartıp yazmışve bütün hesaplamalarını elindeki malzemeye göre yapmış.Olay budur.
Şimdi gelelim problemin çözülemezliğine:
Caresiz kalmasının tek sebebi malze stoklarının yetersiz olmasıdır. Zira çalışmalarımızda
örnekler verirken makro elemetihtiyacınıkarşılıya bilmek için 5 adet şişeye koyduğumuz 5 adet kimyasal tuz stoğu her formülasyonu yapmaya yetmez.
Bu problemin çözümü için 6. bir şişe 100 gr/l di potasyum fosfat ( K2HPO4) eriyiği gerekiyor.
Çözüm: 61,2 ml CaNO3
22,6 ml K2HPO4
20,2 ml KNO3
37.7 ml Mg SO4 idi.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön